StoryEditor

O unimobunky v Malackách Rómovia záujem neprejavili

20.07.2011, 15:05
Autor:
TASRTASR

Na Družstevnej ulici v Malackách pred obydlím rómskych rodín dnes otvorili dve unimobunky. Ide o iniciatívu občianskeho aktivistu Alojza Hlinu a nezávislého poslanca mestského zastupiteľstva Juraja Říhu.

So súhlasom mesta umiestnili unimobunky, ktoré by mali slúžiť ako dočasné sociálne zariadenie a škôlka pre rómske deti z dvoch neprispôsobivých rodín. Mesto povolilo umiestnenie týchto buniek na skúšobné obdobie 30 dní. "Ide o modelové zariadenie, v ktorom budú asistovať dobrovoľníci päť-šesť hodín denne," uviedol Hlina, ktorý projekt spolufinancuje. "Je to občianska iniciatíva. Keď sa osvedčí, môže byť inšpiráciou pre samosprávu. Čo bude náplňou práce dobrovoľníkov, ukáže prax," tvrdí Hlina. V prípade záujmu sa nebráni komunikácii so samosprávou.

Kontajner so sociálnymi zariadeniami obsahuje tri umývadlá, dve sprchy a tri toalety, ktoré deti môžu využívať bez obmedzenia. V druhom bude škôlka. "Otázkou je, ako iniciatívu prijmú tí, ktorým je určená, ale to ukáže čas. Mesto nemá komunitných pracovníkov a preto vítame každú pomoc v medziach zákona, ktorá by pomohla situáciu zlepšiť. Nielen rómskym rodinám, žijúcim na pozemku v hygienicky nevyhovujúcich chatrčiach, ale aj ich susedom, ktorým Rómovia výrazne znižujú kvalitu bývania i života," povedal primátor mesta Jozef Ondrejka.

Rómovia o túto aktivitu dosiaľ veľký záujem neprejavili, skôr naopak, pomoc odmietajú. Pri otvorení škôlky vylievali na Alojza Hlinu vedrá vody a hlasito prejavovali svoju nespokojnosť. Úrad práce rómskym deťom ponúkol aj pobytový tábor pre deti zo sociálne slabých rodín, no rodičia ponuku neprijali.

Príchod Rómov na Družstevnú ulicu pred dvoma, ktorí si tu načierno postavili chatrče bez hygienických zariadení, vážnym spôsobom narušil medziľudské vzťahy medzi občanmi. Prípad pred časom osobne riešil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Po jeho návšteve pribudli na inkriminovanom mieste policajné kamery, ktoré monitorujú situáciu. Častejšie sem chodia policajné hliadky. Po prijatých opatreniach spočiatku ubudli prejavy narušených medziľudských vzťahov, výtržnosti, ako aj drobné krádeže. Konflikt sa opätovne vyostril po náhlom úmrtí najstaršieho člena rómskej rodiny. Agresívni Rómovia vinia zo smrti jedného zo susedov a dokonca sa mu vyhrážajú zabitím.

Hlina a Říha tvrdia, že situácia sa vyostrila aj po návšteve splnomocnenca z Úradu vlády pre rómske rodiny na Družstevnej ulici Štefana Šarközyho. Žiadajú premiérku Ivetu Radičovú, aby Šarközyho zbavila tohto poverenia. V prípade neúspešného apelu chcú na hlavnom parkovisku pri križovatke na Kláštornom námestí v Malackách 22. júla od 16.00 do 19.00 h zvolať verejné zhromaždenie občanov na podporu riešenia konfliktu s agresívnymi Rómami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:32