StoryEditor

Pár viet v zákone prinesie klinikám miliónový biznis

26.12.2012, 23:00
Minister Čaplovič chce zaviesť povinné lekárske prehliadky pre všetkých registrovaných športovcov.

Pol milióna registrovaných športovcov, 30 až 80 eur za preventívnu prehliadku, 30 zariadení, ktoré ich poskytujú. Tri číselné údaje, a k tomu pár viet v zákone zabezpečí biznis za vyše 15 miliónov eur.

Postaral sa oň minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý chce zaviesť povinné lekárske prehliadky pre všetkých registrovaných športovcov. „Minimálne jedenkrát ročne,“ vytýčilo si ministerstvo v koncepcii štátnej športovej politiky, ktorú pred Vianocami schválila vláda. Rezort upozorňuje, že narastá počet náhlych úmrtí a úrazov pri športe, a viacerí športovci ukončujú kariéru v mladom veku pre zdravotné problémy.

Na novej koncepcii sa podieľala aj Slovenská spoločnosť telovýchovného lekárstva a lekár Branislav Delej. Ten je pritom zakladateľom súkromnej kliniky pre športovcov Sportmed. „Až do roku 1989 bolo úplne normálne, že športovca nepustili na štart, ak nemal v registračnom preukaze zaznačenú zdravotnú prehliadku. Chceme sa k tomu vrátiť,“ tvrdí Delej.

Kto za pravidelné lekárske prehliadky zaplatí – či štát, alebo ľudia – zatiaľ nie je jasné. „Tieto informácie budú známe až pri príprave nového zákona o športe,“ vyhlásil hovorca rezortu Michal Kaliňák. Z doložky vybraných vplyvov k materiálu však vyplýva, že štát tieto prehliadky neplánuje preplácať.

„Profesionálna regulácia by mala jasne definovať a vyčísliť benefity, ktoré má priniesť. Takto ministerstvo nebude vedieť o tri roky porovnať, či bola regulácia užitočná, alebo nie, či napríklad vďaka nej klesol počet úrazov a náhlych úmrtí a o koľko,“ upozorňuje analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana. „Tento prístup zásadným spôsobom vec nerieši, ale predstavuje pre ministra bod navyše, že robí nejakú prácu,“ hovorí politológ Pavol Marchevský. Opatrenie je podľa neho prototypom politikárčenia a je podobné iniciatíve Anny Belousovovej presadiť tichšiu reklamu v televízii alebo šéfky parlamentu Renáty Zmajkovičovej, aby boli bilbordy postavené ďalej od cesty. „Pre reklamné agentúry to bola šikana, pre ňu spôsob zviditeľnenia sa, toto je niečo podobné,“ dodal.

Čaplovičovo opatrenie môže ísť proti ďalším zámerom rezortu – zvýšiť počet športovcov na Slovensku a úroveň športu. „Dodatočné náklady budú zrejme demotivovať ľudí od organizovaného športovania, nie od športu samotného,“ podčiarkol Ďurana. Je otázne, čo také opatrenie urobí s klubom turistov, v ktorom je v súčasnosti zaregistrovaných zhruba 20-tisíc členov, a má najvyššie percento dôchodcov. Pre mnohých rodičov môže byť zavedenie povinnej prehliadky poslednou kvapkou v pohári finančných výdavkov, ktoré majú v súvislosti so športovaním svojich detí.


Počet registrovaných športovcov na Slovensku:
1998 – 308-tisíc
futbal 145-tisíc, turistika 27-tisíc, rekreačný šport 22-tisíc, ľadový hokej 10-tisíc, lyžovanie 9-tisíc

2008 – cca 500-tisíc
futbal 430-tisíc, hokej 10-tisíc

Zdroj: IFP, Športinform

01 - Modified: 2004-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Môžem, ale nechcem
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:13