StoryEditor

Mečiar: Koalícia funguje len čiastočne, komunikácia viazne

12.01.2010, 15:21
Autor:
TASRTASR
Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (na snímke jej predseda Vladimír Mečiar) odmieta byť iba prevodovou pákou svojho koaličného partnera a najsilnejšej vládnej strany Smeru-SD.

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii hnutia jeho predseda Vladimír Mečiar. Podľa neho v súčasnosti chýba koalícii komunikácia, a tak funguje iba čiastočne.

Koalícia funguje polovične
"Koalícia je funkčná v tom, že pracuje inštitút a Národná rada SR. Nie je funkčná v tom, že by rokovala o základných politických otázkach. Dozvedáme sa z médií, čo máme robiť, aj ministri, aj ja, ale nie z priamych rozhovorov. Nikto nerokuje, čo treba, už sa nám iba oznamuje. Odmietame byť prevodovou pákou. Sme samostatnou stranou, zodpovedáme za to, čo robíme," upozornil Mečiar, podľa ktorého súčasný stav pripomína skôr autokraciu ako demokraciu. "A to sme nechceli a nechcem ani teraz," zdôraznil.

Zároveň dodal, že koalícia má záujem dovládnuť. "Iná cesta ani nie je. Voľby sú už 12. júna," pripomenul Mečiar, ktorý je presvedčený, že viacero súčasných vyhlásení a predkladaných zákonov je vedených už v duchu volebnej kampane a nie v duchu základných potrieb občanov SR. "Do istej miery treba rozlíšiť, čo je kampaň a čo služba. Služobník, ktorý vychvaľuje pána a pritom mu z vrecka vyťahuje korunky, nie je dobrý služobník," doplnil.

Chýba dialóg
Na margo avizovaného znižovania počtu ministerstiev uviedol, že na túto tému je potrebné sa ešte porozprávať, "no rozhovor nie je". Mečiar sa vyjadril aj na otázku médií ohľadom parlamentných volieb a povolebnej spolupráce. "Pre politiku vždy platí to, čo je možné. Možná bola táto koalícia a vždy vravím, že by bolo dobré, keby po voľbách boli dvaja partneri, ktorí by tvorili koalíciu," poznamenal s tým, že premiér Robert Fico potrebuje mať silného partnera ako oponenta. "Potom je dobrý. Ale ak nemá silného partnera, uletí," konštatoval šéf ĽS-HZDS, ktorý sa považuje za "dosť silného partnera", keď sedí za stolom a rokuje.

Vládnej koalícii Mečiar vyčíta niekoľko káuz vrátane predaja emisných kvót firme Interblue Group, s ktorou štát prerobil na emisiách najmenej 75 miliónov eur. "Na rokovaniach som viackrát žiadal vysvetlenie. Viem, že sa potratili zmluvy, len je potom otázka, ak miliardy škôd vzniknú SR, čo robia orgány činné v trestnom konaní. Akým spôsobom prebieha kooperácia so zahraničnými inštitúciami na hľadanie páchateľov po celom území Európy a Spojených štátoch amerických," povedal Mečiar.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:57