StoryEditor

Za kupovanie zákaziek v rezorte obrany odsúdili ďalšieho podnikateľa

22.11.2011, 12:09
Autor:
TASRTASR

Za úplatky vo výške 42.500 eur, za ktoré mal dostať zákazky z ministerstva obrany v desaťnásobne vyššej hodnote, dostal Ján Balaj trest 20 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 30 mesiacov a peňažný trest 15.000 eur. Ak by ich nezaplatil, náhradný trest je ďalších 15 mesiacov odňatia slobody. Obvinený sa na tom dohodol s prokurátorom a túto dohodu o vine a treste potvrdil ešte minulý týždeň Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Pre TASR to dnes uviedla jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková.

Obvinený Balaj mal dávať od začiatku roka 2009 do augusta 2010 úplatky podnikateľovi Miroslavovi D. za to, že bude víťazom verejných obstarávaní v rezorte obrany.

Dohodu o vine a treste pritom súd schvaľoval na druhý raz. Prvý raz sa obvinený s prokurátorom dohodol iba na peňažnom treste 15.000 eur. Špecializovanému súdu sa trest zdal neprimerane nízky a dohodu zamietol. S jeho názorom sa stotožnil aj Najvyšší súd SR, na ktorý sa prokurátor aj obvinený obrátili so sťažnosťami. Obvinenému hrozilo za podplácanie dvoj- až päťročné väzenie. Prokurátor pri prvej dohode zohľadnil, že obvinený sa k podplácaniu priznal a oľutoval ho, predtým viedol riadny život a pomohol k objasneniu trestnej činnosti. Zároveň tvrdil, že obvinený bol do prípadu "vmanipulovaný" Miroslavom D.

V septembri súd schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Jánom Krajčovičom, ktorý bol obvinený, že za zákazky na ministerstve obrany zaplatil Miroslavovi D. 9300 eur. Dostal trest zaplatiť 7500 eur. Polícia v tom čase informovala, že obvinila ďalších deväť podnikateľov, ktorí si zákazky v rezorte obrany kupovali cez Miroslava D.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:30