Jedným z najznámejších kajúcnikov je dnes bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó, ktorého zatkla polícia v rámci akcie Božie mlyny vlani v septembri.TASR
StoryEditor

V saune si mal vypýtať 400-tisíc eur, polovicu mal dostať v igelitke. Pred súd ide exšéf kontrarozviedky SIS

08.07.2021, 00:00
Na Špecializovanom trestnom súde sa začína proces s bývalým funkcionárom tajnej služby Petrom Gašparovičom a expolicajtom Ladislavom Vičanom. Mali zobrať úplatok od podnikateľa, ktorý pre HN prehovoril o tom, ako fungovala skupina okolo kajúcnika Ľudovíta Makóa.

Je presvedčený, že bol vydieraný, teraz sa obáva, že bude obvinený. Podnikateľ Dušan Bočkay kedysi vlastnil pomerne úspešnú firmu na výrobu okien s názvom Bopal. Jej tržby v minulosti presahovali 20 miliónov eur.

Zlom prišiel v roku 2017. Bočkayovu spoločnosť si v tom čase podľa všetkého vyhliadla skupina okolo vtedajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorá sa zameriavala na akési novodobé vypaľovanie podnikateľov.

Fungovalo to jednoducho. Pod rúškom podozrení, že si neplnia daňové povinnosti voči štátu, začali voči nim prijímať rôzne opatrenia.

Následne im sľúbili pomoc, samozrejme, po splnení istých požiadaviek. Najmä finančných. Svoje profesionálne „služby“ pritom vyčísľovali na státisíce eur.

Hoci sa o činnosti takejto skupiny šepkalo roky, ľady sa pohli po minuloročnom zadržaní Ľudovíta Makóa, ktorý začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Okrem iného potvrdil existenciu partie príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí svoje postavenie zneužívali na vydieranie podnikateľov.

Presne tak uvedenú trestnú činnosť po Makóovej výpovedi kvalifikoval aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Za tento skutok hrozil páchateľom až doživotný trest. Dnes je všetko ináč.

Pomyselná hlava skupiny nečelí v tomto prípade žiadnemu obvineniu a tí, ktorí mali byť jej poskokovia, sa postavia pred súd.

Nie za vydieranie, ale za korupciu, za ktorú sú oveľa nižšie tresty. Jedna z ich obetí, podnikateľ Dušan Bočkay, sa však v tejto súv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:06 - Feat.: - Title: O sťažnosti v prípade obvinenia Makóa zatiaľ nerozhodli 05 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:37