StoryEditor

Rast platov brzdia počty učiteľov

19.11.2012, 23:00
Školstvo. Odborári sa sporia s rezortom financií, či je pedagógov priveľa alebo nie.

Vláda Roberta Fica odmieta učiteľom zvýšiť platy o viac ako päť percent – rokovania sa aktuálne zasekli na vysokom počte učiteľov. „Debata je o samotnom výkone povolania učiteľa, o počte škôl, o počte učiteľov, o počte žiakov a o kvalite vysokého školstva,“ vyhlásil minister financií Peter Kažimír s tým, že k dohode opäť nedošlo.

Dôvody nechcel bližšie konkretizovať. Podľa informácií HN rezort financií argumentuje tým, že počet učiteľov neklesá rovnako rýchlo ako počet žiakov. Vychádza mu, že musí platiť o 2 800 učiteľov viac ako predpokladal v minuloročnom rozpočte, čo predstavuje zhruba 27 miliónov eur. „Zabezpečenie vyššieho rastu platov zamestnancov regionálneho školstva by bolo možné dosiahnuť aj racionalizáciou ich počtu,“ uvádza sa v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Voličský problém
Ministerstvo financií odhaduje, že tento rok pripadá na jedného pedagogického zamestnanca 11,6 žiakov. Viac detí na učiteľa na základných školách majú aj také vyspelé krajiny ako napríklad Veľká Británia, či Japonsko. Problémom však nie je nastavenie veľkosti tried ani úväzkov učiteľov, ale množstvo škôl. Takmer tretina škôl na Slovensku má menej ako 50 žiakov a takmer 500 škôl nemá dosť detí ani na jedinú triedu. Horúcu tému prepúšťania však nemôže otvoriť ani rezort školstva ani odborári.

„Je to v rukách zriaďovateľov,“ upozorňuje exminister Eugen Jurzyca. Ministerstvo pod jeho vedením vypracovalo mapu rozmiestnenia škôl, z ktorej vyplýva, že niektoré „miniškoly“ sú vzdialené od plnoprevádzkovej školy len jediný kilometer. „Niektorí starostovia ma žiadali, aby som ich školu pre drahú prevádzku zrušil, pretože oni to pre obavu zo straty voličov urobiť nemôžu,“ dodal.

Štrajk sa blíži
Najväčší tlak na racionalizáciu počtu škôl by podľa Jurzycu spôsobilo zverejňovanie výsledkov škôl. „Ak sa verejnosť dozvie ako sa učia ich deti a bude môcť výsledky porovnať, rodičia sami budú tlačiť na zriaďovateľov, aby sa snažili prijať radšej menej učiteľov, ale kvalitnejších.“

Odborári zatiaľ trvajú na štrajku. „Naším úsilím je navýšenie finančných prostriedkov do platov pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysokého školstva,“ vyhlásil odborársky predák Pavel Ondek. Obe strany sú ochotné rokovať až do začatia štrajku, ďalšie stretnutie bude dnes. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:17