StoryEditor

Lekári môžu zarobiť až 2 500 eur

15.12.2011, 23:00
Základné platy lekárov od budúceho roka porastú o stovky eur. S príplatkami môžu mať až dvojnásobok základu.

Mladý lekár bez atestácie by od nového roku nemal v našich nemocniciach zarábať menej ako 870 eur. Jeho kolegovia s atestáciou by mali od januára dostávať základné platy 1 230 eur a od júla 1 461. S príplatkami za nadčasy, nočné a víkendové služby by sa však podľa výpočtov HN mohli dostať k sume 1 800 až 2 500 eur. Ich súčasné priemerné platy aj s príplatkami sú podľa informácií Národného centra zdravotníckych informácií na úrovni 1 391 až 1 649 eur.



Hrozia vyššie sekery
Od samého začiatku lekárskych protestov vláda nerátala s tým, že lekárom na platy prispeje. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa spoliehal na to, že sa ušetrí na liekoch, a vyššie platy budú schopné zatiahnuť zdravotné poisťovne. Podľa analýzy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však poisťovne nebudú mať na to dosť peňazí.

Odhaduje, že výnosy v zdravotnom poistení sa v budúcom roku zvýšia najviac o 1 percento, teda asi do 40 miliónov eur. „Nárast výdavkov zdravotných poisťovní oproti roku 2011 nie je reálny. Vyššie mzdy zdravotníkov sa môžu prejaviť ďalším zadlžovaním nemocníc so všetkými dôsledkami,“ tvrdí hovorkyňa úradu Radka Muchová.

Združenie zdravotných poisťovní je ešte skeptickejšie. Odhaduje nárast výnosov z poistenia len 0,6 percenta, teda 22 miliónov eur. „Naše zdroje budú skôr stagnovať,“ vyhlásila za združenie Katarína Kafková.

Kto donúti súkromníka?
Je tu aj ďalší problém. Podľa poslancov opozície súkromné poisťovne štát nedokáže donútiť, aby nemocniciam platili viac. „Ak budeme vo vláde, určite opäť zakážeme zdravotným poisťovniam vyplácanie zisku. Tu nájdeme chýbajúce peniaze,“ vyhlásil pre HN exminister zdravotníctva a poslanec Smeru-SD Richard Raši.

Parlament nakoniec schválil pre zdravotníctvo aj rozpočtovú rezervu 50 miliónov eur. Ďalšie peniaze prinesú podľa Uhliarika úspory v liekovej politike asi 100 miliónov eur a predpokladaný rast ekonomiky. „Tieto peniaze možno prídu, ale nikto nevie povedať, koľko a kedy,“ myslí si ďalší poslanec Smeru-SD Ján Podmanický. Problém vidí v tom, že nemocnice musia zvýšiť platy lekárov hneď od januára, no prípadné úspory sa začnú v systéme prejavovať najskôr od marca. Výsledkom môže byť podľa neho ďalšie zadlžovanie nemocníc, alebo ich postupná likvidácia.

Prísne šetrenie. Inak to nejde
Úrad pre dohľad navrhuje nemocniciam prísne šetrenie a centrálne nákupy liekov a zdravotníckeho materiálu. Rovnaký názor má aj šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor. „Do centrálneho nákupu je zapojených len 20 nemocníc. Keby sa zapojili aj ďalšie, dokázali by ušetriť každá asi 60-tisíc eur,“ tvrdí. Na plošné zvýšenie platov poisťovňa podľa neho peniaze nemá.

Chce rokovať s každou nemocnicou zvlášť, aby sa dohodli, koľko peňazí im vedia reálne dať. Dnes rokujú s poisťovňami aj zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska. „Potrebujeme minimálne 100 miliónov eur, ak máme zvyšovať platy aj lekárom, aj sestrám,“ vyhlásil šéf asociácie Marián Petko. Inak podľa neho nemocnice do pol roka úplne skolabujú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:47