StoryEditor

Politici reagujú na referendum: Dnes je čierny deň pre demokraciu, tvrdí Pellegrini

07.07.2021, 15:30
Autor:
klkl
Prečítajte si reakcie politikov na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu nepovoliť referendum o predčasných voľbách.

Eduard Heger, predseda vlády, OĽaNO: Ako zástanca právneho štátu rozhodnutie Ústavného súdu rešpektujem. Som rád, že sa táto otázka vyriešila a Slovensko má aj v tejto téme jasné pravidlá. Ambície opozície o zmenu ústavy ukazujú, že sa nevie zmieriť s výsledkom parlamentných volieb. Je to znak ich stupňujúceho sa strachu z očisty Slovenska, čo ich ženie k tomu, že za každú cenu sa chcú vrátiť k moci.

Igor Matovič, minister financií, OĽANO: Hlboko nesúhlasím so zlomyseľným konaním pani prezidentky Čaputovej. Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom.

Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti, Za ľudí: Myslím si, že je dobré, že poznáme rozhodnutie Ústavného súdu k otázke predčasných volieb. Niekto sa teší z výsledku, niekto môže byť z neho sklamaný. Každopádne, rozhodnutie Ústavného súdu je na mieste rešpektovať. Ak by sme naozaj chceli upraviť predčasné voľby cestou referenda v ústave, treba k tomu vážnu debatu, za akých podmienok je to na mieste, rešpektujúc aj rozhodnutie Ústavného súdu. To znamená, že je určite potrebné si počkať aj na písomné vyhotovenie rozhodnutia a riadne sa oboznámiť s celým odôvodnením.

SaS: Strana Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu. Boli sme však pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať.

OĽaNO: Rozhodnutie ústavného súdu musíme iba rešpektovať, napriek tomu sme presvedčení, že občania majú plné právo priamo rozhodovať o vážnych spoločenských otázkach. Toto občianske právo sme vždy obhajovali a bojovať zaň budeme aj v budúcnosti.

Marián Viskupič, poslanec SaS: Verím, že budeme iniciovať zmenu ústavy tak, aby ľudia mohli referendom skracovať volebné obdobie. Považujem to za nevyhnutnú súčasť demokracie.

Sme rodina: Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie Ústavného súdu.

Robert Fico, Smer-SD: Plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nesie prezidentka. Ešte raz žiadam ľudí, nech to dajú pani prezidentke jasne najavo. Pretože ona nezastupuje ľudí, ona nie je hlavou štátu. Ona je dnes jediným reprezentantom Hegera, Matoviča a tejto zločineckej partie, ktorá tu dnes na Slovensku vládne.

Peter Pellegrini, Hlas: Dnes je čierny deň slovenskej demokracie. Rozhodnutie Ústavného súdu o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Rozhodnutie Ústavného súdu je formálno – právnym verdiktom, ktorý síce musíme rešpektovať, ale ktorému chýba demokratický duch a nesie v sebe nebezpečný precedens do budúcnosti. Ústavný súd odkázal ľuďom na Slovensku, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže počas svojho mandátu dovoliť čokoľvek. Nikto nemá silu a právomoc, aby mohol ju mohol zastaviť.

Juraj Šeliga, Za ľudí: Z občianskeho, spoločenského, politického a právnického hľadiska bude odôvodnenie rozhodnutia mimoriadne zaujímavé. Ústavný súd nám zároveň dal definitívne odpoveď na otázku, ktorá sa tiahla našimi politickými dejinami roky.

Juraj Hipš, Spolu: Je mimoriadne dôležité, že Ústavný súd raz a navždy rozhodol, že pomocou petície a vyhlásenia referenda nie je možné skrátiť volebné obdobie a vyvolať predčasné voľby. Z pohľadu budovania Slovenskej republiky, ako právneho a demokratického štátu, to je zásadné rozhodnutie s konkrétnym dopadom na systém našich volieb, ako aj praktický výkon politiky na Slovensku.

SNS: Dnešným rozhodnutím Ústavný súd povýšil práva poslancov nad práva občanov Slovenskej republiky. Je zrejmé, že týmto rozhodnutím Ústavný súd vyšiel v ústrety prezidentke Slovenskej republiky. Od dnešného dňa je prezidentka Slovenskej republiky plne zodpovedná za vývoj Slovenskej republiky a za vládnutie tejto vlády. Nič neospravedlní a nevyviní prezidentku Čaputovú za konanie Matoviča, Sulíka, Kollára a Remišovej. Je nám ľúto, že došlo k pošliapaniu občianskych práv a želania takmer 600 000 občanov Slovenskej republiky. 

Vladimíra Marcinková (Za ľudí): Rozhodnutie Ústavného súdu treba rešpektovať. Polemiku o tom, či bolo možné považovať referendovú otázku o predčasných voľbách na Slovensku za ústavne korektnú vnímam ako oprávnenú. Názory na ústavnosť predčasných volieb vyvolaných inak, než na základe priamo ústavou predpokladaných dôvodov, predstavujú rozkol zužujúci ústavné právo na Slovensku už roky. Som preto presvedčená, že pani prezidentka nemala inú možnosť, než ako jediný ústavou oprávnený subjekt obrátiť sa na Ústavný súd Slovenskej republiky a iniciovať konanie, na ktorého konci možno nájsť odpovede na roky pokladané otázky spojené so základným fungovaním zastupiteľskej demokracie na Slovensku. Pani prezidentka konala zodpovedne. S nevyhnutným rešpektom k Ústave Slovenskej republiky a právnemu štátu. Štátu, v ktorom ma právo jednu podobu pre všetkých, bez ohľadu na to či nám to práve vyhovuje alebo nie.

01 - Modified: 2021-06-27 12:20:29 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Väčšina ľudí chce ísť na referendum. Účasť však bude podľa Slosiarika nižšia 02 - Modified: 2021-07-07 12:29:38 - Feat.: 0 - Title: Matovič dúfa, že Ústavný súd potvrdí právo ľudí na referendum o predčasných voľbách 03 - Modified: 2021-07-07 14:49:08 - Feat.: 0 - Title: Referendum o predčasných voľbách nebude. Otázka nie je v súlade s Ústavou, rozhodol Ústavný súd
01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:22