StoryEditor

Župa chce vrátiť štátu nemocnice

27.04.2012, 00:00
Trenčiansky kraj už nedokáže sám spravovať svoje zariadenia. Chce preto rokovať s Ficom.

Trenčiansky samosprávny kraj sa chce zbaviť svojich troch nemocníc a vrátiť ich späť pod správu štátu. Krajské zastupiteľstvo v Trenčíne poverilo župana Pavla Sedláčka (kandidoval za Smer-SD a ĽS-HZDS), aby o tom rokoval s premiérom Robertom Ficom.

Vrátiť nemocnice v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach štátu navrhol poslanec Ladislav Gerlich (nez.), ktorý je aj riaditeľom nemocnice v Bojniciach. „Dospelo to do štádia, keď ani mentálne, ani morálne nedokážeme problém vyriešiť,“ povedal pre HN. Platy sestier boli poslednou kvapkou, priama kontrola štátu nad nemocnicami by podľa neho bola efektívnejšia.

Zvolenská o ničom nevedela
Vo výplatnom termíne 14. mája dostanú bojnické sestry zvýšené platy. Čo bude ďalej, Gerlich nevie. „Ak neprídu ďalšie peniaze, budú ohrozené aj májové výplaty aj prevádzka,“ tvrdí. Kraj by si podľa neho mohol zatiaľ zobrať úver, aby zabezpečil prevádzku nemocníc.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevie, či štát môže zobrať tieto nemocnice späť. O zámeroch trenčianskej VÚC sa dozvedelo od nás. „Musia o tom rokovať s vládou,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Trenčianska župa dostala nemocnice pod svoju správu v roku 2003, v rámci veľkej reformy verejnej správy počas vlády Mikuláša Dzurindu.

Ministerka Zuzana Zvolenská (Smer-SD) má predstaviť svoje návrhy na riešenie problémov kvôli platom sestier na ich celoslovenskom sneme, ktorý sa začína dnes. Už naznačila, že štátne nemocnice platy sestier zvýšia. Problémy budú v neštátnych zariadeniach, kde sestry zarábajú menej a nemocnice potrebujú na ich platy viac peňazí. Rada Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá ich združuje, tvrdí, že malé nemocnice nemajú dosť peňazí, aby sestrám zvýšili platy bez pomoci štátu. Žiadajú vládu, aby začala vyberať vyššie odvody za poistencov štátu a aby im dala aj peniaze z rezervy 50 miliónov eur. Poslanci parlamentu by podľa nej mali prehodnotiť zákony o minimálnych platoch sestier a lekárov.

Trojzmenná prevádzka
Podľa viceprezidenta asociácie Petra Ottingera nemajú nemocnice veľmi na výber. „Môžu prestať platiť odvody, ale to je trestný čin. Alebo pospájať ambulancie, ale tým porušia normatívy,“ vysvetlil. Podľa neho je viac pravdepodobné, že nemocnice budú prepúšťať sestry a zavedú prácu na zmeny, v ktorých budú namiesto sestier slúžiť slabšie platení sanitári.

Nemocnice v Topoľčanoch a Leviciach od začiatku roka postupne prepúšťali zamestnancov a doteraz ušetrili asi 40-tisíc eur. „Zaviedli sme trojzmennú prevádzku, plnenie normatív je na hrane,“ potvrdila riaditeľka Marta Eckhardtová.

Riaditeľ Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál tvrdí, že už siahol na všetky rezervy a splnil všetky požiadavky zo zákona. Poprepúšťal zamestnancov, aby sa dostal na minimálne počty, vypláca minimálne platy lekárom a sestrám, ale platby od poisťovní podľa neho nestačia ani na minimálne limity. Mzdy im dokáže zvýšiť len o štvrtinu. „Mám len dve možnosti – zatvorím nemocnicu, pošlem sestry na úrad práce a dodržím zákon. Alebo ho nedodržím a sestry budú mať ďalej prácu,“ vyhlásil Mintál. Podobne je na tom aj nemocnica v Čadci, ktorej podľa riaditeľa Martina Šenfelda chýba na platy 80-tisíc eur mesačne. „Na zvyšovanie platov máme len tretinu potrebných peňazí.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:48