TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda schválila novú Vojenskú stratégiu Slovenska

07.07.2021, 11:48
Autor:
TASRTASR
Za najvážnejšiu potenciálnu hrozbu považuje ozbrojený útok.

Vláda v stredu schválila novú Vojenskú stratégiu Slovenska predloženú ministerstvom obrany. Poskytuje vojensko-strategický rámec použitia Ozbrojených síl.

Pomenúva tiež základné požiadavky na ich pripravenosť a rozvoj spôsobilostí, ktoré budú ďalej rozpracované v rámci tvorby vojnového modelu a zdrojovo udržateľného modelu OS SR. Nadväzuje na obrannú a bezpečnostnú stratégiu.

Vojenská stratégia SR reaguje na kľúčové aspekty v bezpečnostnom prostredí SR. Za najvážnejšiu potenciálnu hrozbu považuje ozbrojený útok.

V tejto súvislosti predkladatelia poukazujú napríklad na vysokú mieru dynamiky vývoja a nízku mieru predvídateľnosti, zvyšovanie kapacít ozbrojených síl a jadrových síl štátov, narastanie spôsobilostí neštátnych aktérov či nárast nestability a napätia medzi štátmi.

Škody porovnateľné s následkami ozbrojených útokov môže podľa stratégie spôsobiť aj kybernetický útok. Ako hrozby pomenúva materiál aj hybridné pôsobenie, dezinformačné kampane, ktoré môžu pôsobiť aj vo vnútri ozbrojených síl, ale tiež použitie zbraní hromadného ničenia, globálne zdravotné hrozby, extrémizmus, terorizmus a nelegálnu migráciu.

Stratégia pracuje tiež s možnými scenármi potenciálneho ozbrojeného konfliktu. Konštatuje sa v nej, že bezpečnostné záujmy SR sú previazané s hrozbami pre bezpečnosť a stabilitu jej spojencov a partnerov.

Zároveň upozorňuje na možné stupňujúce sa hybridné pôsobenie pod prahom konvenčného ozbrojeného konfliktu. Stratégia sa tiež venuje možným charakteristikám konvenčného ozbrojeného konfliktu.

Za najúčinnejší spôsob zabezpečovania svojej obrany považuje Slovenská republika kolektívnu obranu. Stratégia približuje tiež možnosti vojenskej reakcie v prípade rôznych druhov útokov. Definuje tiež požiadavky na pripravenosť a rozvoj spôsobilostí ozbrojených síl.

01 - Modified: 2024-04-16 10:14:06 - Feat.: - Title: Riešte ceny benzínu, vyzýva vládu SaS 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 05 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:32