StoryEditor

Premiérka Radičová má podporu vládneho kabinetu

13.09.2011, 13:56
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS) by mala zotrvať na svojom poste. Zhodli sa dnes na tom členovia vládneho kabinetu počas mimoriadneho rokovania, ktorého jediným bodom bol návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády.

"Toto stanovisko na vláde podporili všetci členovia, zároveň veľmi konkrétne aj predstavitelia štyroch ministerských klubov za SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a za KDH," povedal po rokovaní prvý podpredseda vlády Ján Figeľ (KDH).

Pod uvedený návrh sa podpísalo celkom 47 poslancov zo Smeru-SD a SNS. Svoje motívy zdôvodnili jej "očividnou neschopnosťou pri riadení vlády a prijímaní dôležitých ekonomických, sociálnych a finančných rozhodnutí". Premiérka podľa nich nedodržiava vlastné verejné vyhlásenia a otvorené sľuby. Súčasťou návrhu na odvolanie Radičovej je aj konštatovanie signatárov, že jej vládnutie do konca volebného obdobia v roku 2014 by znamenalo nárast slovenského dlhu až o 12,4 miliardy eur.

"Predsedníčka vlády SR otvorene kryje stranícky klientelizmus a svojimi postojmi v prípade prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach od okresného predsedu SDKÚ-DS (Ondreja Ščurku, pozn. TASR) opäť preukázala, že je schopná pristúpiť prakticky k akémukoľvek verejnému vyhláseniu a potom ho nielen poprieť, ale naopak aktívne podporovať diametrálne odlišne stanovisko," konštatovali v návrhu jeho iniciátori, poslanci Smeru-SD Robert Fico a Pavol Paška.

Členovia vládneho kabinetu sa však podľa Figeľa zhodli na tom, že návrh vychádza zo zavádzajúcich argumentov. "Aj hospodárske a sociálne výsledky a ďalšie konsolidačné opatrenia vlády reagujú na ťaživé dedičstvo po predchádzajúcej vláde a na veľmi zložité medzinárodné prostredie z hľadiska finančného a hospodárskeho vývoja," obhajoval premiérku minister dopravy.

Konečný verdikt o dôvere súčasnej šéfke vládneho kabinetu budú mať v rukách poslanci NR SR. Tí by mali o návrhu rozhodovať dnes po skončení hlasovania, ktoré sa pravidelne koná o 17.00 h.

Aj keď sa Radičovej dnes podarí obhájiť na pôde parlamentu svoj post, nie je isté, na ako dlho sa tým vládnemu kabinetu podarí zabezpečiť svoju stabilitu. V radoch koalície sa totiž uvažuje o spojení hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde Ivety Radičovej. Predstavitelia SaS pritom dlhodobo avizujú, že euroval nepodporia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:11