StoryEditor

Surfujete na internete? Pozor na spoplatnené stránky

14.01.2010, 18:30
Počítačová kriminalita. Polícia ide po stope prevádzkovateľov webových stránok, ktorí za ich používanie skryto žiadajú peniaze.

Hrozba exekúciou a opakujúce sa žiadosti o zaplatenie 60 eur plus úroky. To všetko za stiahnutie básne od Hviezdoslava či voľne šíriteľného softvéru z internetovej stránky. Eseročky Pro Content a Web Content v týchto dňoch posielajú tretiu upomienku s výzvou na zaplatenie nešťastníkom, ktorí pri surfovaní natrafili na jednu z ich „spoplatnených“ webových stránok.

V medializovanej kauze je namočených už viac ako dvetisíc ľudí. „Denne mi pribudne v databáze zhruba tridsať ľudí, od ktorých firma žiada peniaze,“ hovorí Miroslav Antoňak, ktorý zozbieral sťažnosti dotknutých a podal na majiteľov firiem trestné oznámenie. Polícia už začala prípad preverovať. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu v štádiu pokusu. Od poškodených občanov bolo prijatých viac ako 60 trestných oznámení a pribúdajú ďalšie,“ informovala hovorkyňa banskobystrickej polície Mária Faltániová. Páchateľom hrozí až desaťročný pobyt za mrežami.

Nechcený, ale podpis
Prípad sa začal v novembri minulého roka. Stovkám ľudí prišla nečakane faktúra na 60 eur – údajne uzatvorili zmluvu na spoplatnené využívanie internetovej stránky basnici.sk, či download-portal.sk. „Je to skúsenosť moja vlastná aj iných rodičov, s ktorými som hovorila,“ hovorí Viera z Bratislavy. Jej syn a jeho spolužiaci zo školy sa prihlásili na stránku basnici.sk a vyplnili žiadosť o registráciu, ktorá umožňovala vstup na stránku.

Prehliadli pritom všeobecné obchodné podmienky, podľa ktorých vyplnenie a odkliknutie formulára údajne znamená uzatvorenie dvojročnej zmluvy s prevádzkovateľom stránky. V zmluve sa užívateľ zaväzuje zaplatiť za použitie stránky spolu až 120 eur. Rovnaké podmienky obsahujú aj ďalšie stránky, mení sa len názov firmy – Pro Content alebo Web Content. Obe firmy od konca decembra 2009 sídlia na tej istej adrese v obci Lužianky pri Nitre. Vlastníkom firiem je Viliam Adamča, konateľom Juraj Hlaváč.


Celý článok čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2024-03-14 11:15:32 - Feat.: - Title: Takáč podáva kvôli statusom trestné oznámenie na časť farmárov. Žiada ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 03 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia 04 - Modified: 2024-02-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Filip Sulík má problém. Zdieľal nahé fotky influencera, čelí trestnému oznámeniu 05 - Modified: 2024-02-08 16:52:35 - Feat.: - Title: Erik Kaliňák: Fico sa o Hellebrandtovi dozvedel z chodbových rečí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:58