StoryEditor

Vareha sa môže dostať na slobodu

19.07.2012, 00:00
Sudca prepustil veľkopodnikateľa z väzby. Rozhodnutie napadol prokurátor.

Zemplínsky podnikateľ Mikuláš Vareha, obvinený z niekoľkomiliónových podvodov, sa môže dostať na slobodu. Sudca Špecializovaného trestného súdu totiž v utorok vyhovel jeho žiadosti a rozhodol o jeho prepustení z väzby. „Sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby,“ potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Tatiana Kudjáková. Podľa našich informácií sudca dospel k záveru, že pominuli dôvody väzby.

Zabrániť Varehovi dostať sa na slobodu sa pokúsil prokurátor, ktorý podal voči rozhodnutiu sudcu sťažnosť. Vareha tak zatiaľ zostáva za mrežami, až kým o sťažnosti prokurátora nerozhodne Najvyšší súd. Prokuratúra zatiaľ stanovisko k možnému prepusteniu Varehu neposkytla.

Vareha je za mrežami od 1. marca minulého roka. Pôvodne bol obvinený z daňových podvodov za 29 miliónov eur. V apríli minulého roka bolo obvinenie rozšírené o podvody za ďalších 11 miliónov eur, ktoré sa mali stať počas roka 2010.

Fiktívne obchody
Podvody sa mali podľa polície diať tak že, Varehove firmy mali medzi sebou obchodovať s fiktívny tovarom, väčšina spoločností ani nemala zamestnancov. Na základe týchto obchodov v desiatkach jeho firiem si uplatnil odpočet DPH. Tovar vraj nikdy neopustil sklady, neexistujú ani doklady o jeho preprave. Varehove firmy obchodovali aj s takými komoditami, ako sú lykožrút smrekový, drevené bránky či maštaľný hnoj.
Východoslovenský veľkopodnikateľ bol konateľom celkovo v 77 firmách. Z nich bolo 51 registrovaných ako platcovia DPH. Tieto firmy v rokoch 2007 až 2009 dosiahli tržby 705 miliónov eur, vyprodukovali však stratu 109 miliónov.

Prvý odsúdený
V kauze údajných Varehových daňových podvodov bol už v máji odsúdený maďarský občan Mihály Molnár. Ten sa priznal už v prípravnom konaní a s prokurátorom Špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste.

Vo väzení si odsedí päť rokov. Podľa prokuratúry práve Molnár usvedčil Varehu z toho, že žiaden obchod so štepnými prútmi vo výške zhruba 20 miliónov eur, ktorý Vareha deklaroval, sa neuskutočnil. „Tieto skutočnosti potvrdili aj výsledky právnej pomoci z Maďarska,“ uviedla prednedávnom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Veľkopodnikateľ vlastní nehnuteľnosti vo viac ako 50 obciach juhovýchodného Slovenska. V prípade dokázania viny mu hrozí sedem až dvanásť rokov väzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:25