StoryEditor

Fico chce spoločného kandidáta na prokurátora

04.06.2011, 14:43
Autor:
TASRTASR
V prípade verejnej voľby prokurátora by Robert Fico privítal spoločného koalično-opozičného kandidáta.

Ak by Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol, že zmena tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú je v poriadku, podpredseda parlamentu a šéf Smeru-SD Robert Fico by privítal, keby sa hľadal koalično-opozičný kandidát na šéfa prokurátorov. Mal by to byť niekto iný ako Dobroslav Trnka a Jozef Čentéš. Podľa predsedu parlamentu a lídra SaS Richarda Sulíka je v podstate nemožné nájsť takéhoto kandidáta. Fico a Sulík to povedali v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Sulík si nevie predstaviť, že by predstavitelia Smeru-SD vrátane predsedu Roberta Fica podporili kandidáta, ktorý by "nebojácne" riešil kauzy ako financovanie Smeru-SD. Koalícia chce podľa šéfa SaS takého kandidáta, ktorý nebude zametať kauzy pod koberec a poriadne ich vyšetrí. "Aj kauzu financovania SDKÚ-DS," pripustil Sulík. Dodal, že politici by nemali byť nedotknuteľní ako indické posvätné kravy. Sám bude ten, kto bude prvý žiadať poriadne vyšetrenie akejkoľvek kauzy, ktorá sa objaví.

Jozef Čentéš je podľa Sulíka kandidátom, ktorý nebude kauzy zakrývať, ale riadne ich vyšetrovať. Koalícia si za ním stojí. Hovoriť o jeho nominácii bude ešte na pondelkovej Koaličnej rade.

S Čentéšovou kandidatúrou má problém napríklad koaličný poslanec Pavol Abrhan (KDH). Sulík verí, že sa to vyrieši. "Už viackrát sa ukázalo, že dohodnuté veci neplatili, ale verím, že aj kolegovia z KDH si uvedomujú, že toto je taká vážna vec, že politické hry musia ísť bokom," vyhlásil.

Zároveň pripustil, že Čentéšovo zvolenie vo verejnej voľbe nie je isté, keďže koaliční poslanci sú slobodní. "Môže sa stať, že niektorí poslanci ho nezvolia. To je ale v poriadku, je to ich slobodná vôľa a aspoň budeme vedieť, že kto to bol a prečo," povedal Sulík.

Fico opätovne upozornil, že "verejná voľba je len preto, že potrebuje vládna koalícia vydierať svojich poslancov a nevedia zvoliť svojho kandidáta v tajnej". Líder Smeru-SD považuje Čentéša za "fajn človeka", no je podľa neho submisívny a koalícia ho navrhla preto, lebo potrebuje kandidáta, ktorý ich bude poslúchať.

Pokiaľ ide o Sulíkovo želanie, aby generálny prokurátor nezametal kauzy pod koberec, Fico povedal, že politici majú nechať pracovať prokuratúru, políciu a súdy slobodne. To podľa neho narúša schválená novela zákona o prokuratúre. "Nikdy tu nebola taká politizácia ako teraz. Toto je cesta do pekla," vyhlásil.

Fico tvrdí, že by bolo dobré počkať na rozhodnutie ÚS SR a až potom hlasovať o novom šéfovi prokurátorov. "Nie je dobré voliť v tieni konkrétneho podania. Keby koalícia verejne zvolila svojho kandidáta, a potom by prišlo rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré by povedalo, že verejná voľba je protiústavná, znamenalo by to chaos v systéme riadenia prokuratúry," zdôraznil Fico.

Sulík sa domnieva, že pred vyhlásením termínu na podávanie kandidátov na šéfa prokurátorov dal dostatočný priestor na to, aby Ústavný súd SR, ak chcel, mohol rozhodnúť. Domnieva sa, že Smer-SD robí rôzne obštrukcie v súvislosti s voľbou preto, že sa jeho predstavitelia boja príchodu nového generálneho prokurátora, ktorý by nebol ich. "Keby sa začalo poriadne vyšetrovať, tak by mi na ich mieste pekne lepilo. Preto robia rôzne obštrukcie," uviedol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:10