StoryEditor

Lipšicov expert má blízko k vplyvnému podnikateľovi

10.09.2012, 00:00
Nová väčšina. Ekonomický expert Marcel Klimek pracoval u milionára Petra Lukeša.

V tíme exministra vnútra Daniela Lipšica pôsobí človek spojený s vplyvným podnikateľom a milionárom Petrom Lukešom. U Lukeša pracoval Lipšicov ekonomický expert v ohlásenom hnutí Nová väčšina Marcel Klimek. Ten v rokoch 2010 – 2012 šéfoval na služobnému úradu na ministerstve vnútra a podpisoval zmluvy aj s firmou Ditec, kde je Lukeš predsedom dozornej rady.

Spojila ich výstavba Centrálu
Klimek sa s Lukešom stretol v investorskej a developerskej akciovke Immocap Group. Klimek v nej bol do roku 2010 výkonným riaditeľom, v jej predstavenstve sedí Lukeš a ďalší vplyvný podnikateľ Michal Lazar. V Immocape Klimek pracoval napríklad na výstavbe komplexu Centrál pri bratislavskom Trnavskom mýte.

Kontakty s Lukešom Klimek pre HN potvrdil, nevidí na nich nič zlé. Tvrdí, že ich vzťahy nie sú „nijako špeciálne“. „Naše cesty sa rozišli v roku 2010,“ vraví. S Lukešom sa HN skontaktovať nepodarilo.

Ešte za ministrovania Roberta Kaliňáka dostal Ditec zákazku na dodávku registra fyzických osôb za desiatky miliónov eur a rezort vnútra v spolupráci pokračoval aj po zmene vlády. Klimek si myslí, že Lukeš nemá dôvod mať ho „obzvlášť rád“, pretože za jeho pôsobenia na služobnom úrade sa znížila cena za dodávku registra o 2,2 milióna eur. Neskôr Ditec dostal trojmiliónovú zákazku na analýzu a návrh Centrálneho informačného systému matrík, podpisoval ju opäť Klimek. Ditec dodáva softvér viacerým štátnym orgánom, na vnútre sa mu darí získavať najväčšie zákazky.

Lipšic: Nik ma nefinancuje
Možnosť, že by Lukeš cez svoje firmy Novej väčšine finančne pomohol postaviť sa na nohy, Lipšic kategoricky vylučuje. „To je absurdné. V živote som sa s ním nevidel, nestretol, nepoznám ho,“ povedal HN.

Politik vylučuje aj možnosť, že Klimeka má v tíme, aby mu sprostredkoval kontakty na podnikateľov. Tvrdí, že bohatého sponzora nepotrebuje, pretože strana sa dá financovať aj s málom a peniaze bude potrebovať až na predvolebnú kampaň. Tá sa však začne až o niekoľko rokov a vtedy bude zrejmé, či bude projekt úspešný. „Ak bude, nebude problém získať úver na voľby, ktorý sa potom vyplatí zo zisku z hlasov. Ak nebude, tak nebudeme kandidovať,“ vysvetľuje stratégiu. Darom od podnikateľov sa Lipšic nebráni, trvá však na tom, aby boli všetky zverejnené.

Lukeša spomína aj údajný spis SIS Gorila. Píše sa v ňom, že Lukeš ako stranícky sponzor Slobodného fóra sa pred voľbami v roku 2006 tajne stretol s čelnými predstaviteľmi strany Smer. Lazar aj Lukeš mali patriť do „skupinky“, o ktorej v roku 2003 vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda hovoril, že škodí jeho strane a štátu. V Lipšicovom tíme je aj Milan Krajniak, ktorý v minulosti pôsobil ako jeho poradca pre rómsku kriminalitu. Keď vyšlo najavo, že figuruje v spise Gorila, z funkcie odstúpil. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 11:14