StoryEditor

Poslanci nezvýšili odvod za poistencov štátu, nehlasovalo zaň ani KDH

30.11.2011, 10:58
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes v rámci novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách neschválili rozsiahli pozmeňujúci návrh z dielne KDH týkajúci sa zmien v zdravotnom poistení. Okrem iného sa ním mal zvýšiť odvod za poistencov štátu z pôvodne navrhovaných 4 % na 4,37 %. S návrhom nesúhlasil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý hrozil aj stiahnutím rozpočtu z parlamentu.

Za návrh boli všetci prítomní poslanci Smeru-SD, traja z SNS a nezaradený Rudolf Pučík, spolu 60 zákonodarcov. Väčšina klubu KDH sa hlasovania zdržala, SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd boli proti.

Mikloš v utorok (29.11.) tvrdil, že zdravotníctvo je jediný rezort, ktorý v porovnaní s pôvodnou koaličnou dohodu získa budúci rok viac zdrojov. Zároveň avizoval, že pokiaľ bude hroziť zvýšenie deficitu nad plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), dá radšej prednosť rozpočtovému provizóriu a rozpočet z parlamentu stiahne. Návrh KDH na vyšší odvod za poistencov štátu mal stáť približne 90 miliónov eur.

Anton Marcinčin z KDH minulý týždeň v parlamentnom finančnom výbore nehlasoval za rozpočet, pretože podľa neho nie je v nasledujúcom roku zdravotníctvo dostatočne vyfinancované. "Dostal som z vedenia KDH poverenie, aby som hlasoval proti a predpokladám, že budú potrebné ďalšie politické rokovania," vysvetlil vtedy poslanec.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:58