StoryEditor

Zvolenská rezervu tak ľahko nepustí

25.04.2012, 00:00
Ministerka stále nevie, ako uvoľniť 50 miliónov zo štátneho rozpočtu na vyššie platy sestier.

Dlho sľubované rýchle opatrenie, ktoré má odvrátiť kolaps v zdravotníctve, sa zatiaľ ukazuje ako nepoužiteľné. Ministerka Zuzana Zvolenská (Smer-SD) stále nevie, ako do systému naliať peniaze z rezervy v štátnom rozpočte. Ide o 50 miliónov eur, na vyššie platy zdravotníkov treba ročne 100 miliónov eur.

Kým Zvolenská nevymyslí riešenie, rezort financií tieto peniaze nepustí. „Nemôžeme ich dať priamo štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, lebo by to Brusel vyhodnotil ako neoprávnenú štátnu pomoc,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ak by však peniaze dali aj súkromným poisťovniam, nevedeli by podľa nej skontrolovať, či ich aj reálne dali do nemocníc. „A keby ich aj dali, nemáme istotu, že ich v celej výške použijú na platy.“

Nemocnice núkajú záruky
Riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Jozef Mintál tvrdí, že pozná viacero spôsobov, ako sa zaručiť. „Len nech nám tie peniaze dajú, môžeme sa zaručiť verejným vyhlásením, písomne, čímkoľvek,“ povedal pre HN. Podľa neho by jedným zo spôsobov mohli byť aj zvýšené platby za výkony.

Rovnaký problém mal v decembri minulého roku aj exminister Ivan Uhliarik (KDH), ktorý sľúbil po 300 eur navrch k výplate každému lekárovi, ktorý stiahne svoju výpoveď a vráti sa do práce. Spôsob, ako do nemocníc takto naliať peniaze, však nakoniec nemusel hľadať, lebo jeho ponuku využilo málo lekárov. Podľa informácií HN im nemocnice zvýšili platy z vnútorných zdrojov. Riaditelia nemocníc sa mohli rozhodnúť, či dajú každému lekárovi plošne po 300 eur, alebo celkovú sumu rozdelia podľa vlastného kľúča.

Súkromníci mimo dohľadu
Ministerka Zvolenská včera ubezpečovala, že zdravotné sestry dostanú za apríl vyššie platy tak, ako káže zákon. Aspoň v štátnych nemocniciach. „Apelujem aj na ostatných zamestnávateľov, aby zákon dodržali v plnom rozsahu,“ vyhlásila. Čo bude so sestrami v neštátnych nemocniciach a ambulanciách, zatiaľ nie je jasné. „35 percent zdrojov je v súkromných poisťovniach, ktoré vôbec nekomunikujú na tému vyšších platov, a ďalšie sú u poskytovateľov,“ tvrdí Zvolenská.

Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko tvrdí opak. Podľa neho by niektoré nemocnice museli dávať na platy sto percent svojich príjmov. „Ak to štát nebude riešiť, dôjde k prepúšťaniu sestier, ale aj ďalších pracovníkov,“ povedal. Nemocnice zatiaľ čakajú, ako sa situácia vyvinie. Čo spravia, bude závisieť od záverov zajtrajšieho zasadnutia Rady asociácie.

Radiť sa budú aj sestry. Dnes sa so svojimi problémami posťažujú ombudsmanke Jane Dubovcovej a v piatok majú na celoslovenskom sneme rozhodnúť, či sú Zvolenskej opatrenia pre ne prijateľné. Stále je otvorená aj otázka hromadných výpovedí. „Musia o tom rozhodnúť delegáti snemu,“ potvrdila šéfka komory sestier Mária Lévyová.
Zvolenská je presvedčená, že jej návrhy neodmietnu. Peniaze na platy chce do systému dávať postupne tak, ako budú prichádzať. „Všetko, čo je v kompetencii rezortu a čo fyzicky je, zhromažďujeme.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:41