StoryEditor

Míľniky vlády Ivety Radičovej

12.10.2011, 06:49
Autor:
TASRTASR

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes padla. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných však bolo minimálne 76 hlasov.

TASR prináša v tejto súvislosti výberový prehľad niektorých krokov a rozhodnutí vlády premiérky SR Ivety Radičovej.

8. júla 2010 - Prezident SR vymenoval za novú premiérku SR Ivetu Radičovú.

9. júla 2010 - V Bratislave sa uskutočnila prvá schôdza nového vládneho kabinetu.

12. júla 2010 - Slovenská premiérka Iveta Radičová rokovala v Bruseli so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom s tým, že nemôže dať nijaký súhlas na spustenie eurovalu, pokiaľ príspevok neodsúhlasí slovenská vláda aj parlament. Radičová zároveň opätovne odmietla podiel SR na pomoci Grécku.

15. júla 2010 - Kabinet Ivety Radičovej vyslovil súhlas s podpisom nového európskeho stabilizačného mechanizmu - eurovalu - s podmienkou, že slovenská vláda schváli reálne využívanie garančného mechanizmu len vtedy, ak EÚ prijme podstatné sprísnenie Paktu stability a rastu.

16. júla 2010 - Slovensko oficiálne požiadalo o podporu z Fondu solidarity EÚ pre oblasti zasiahnuté povodňami.

21. júla 2010 - Vláda na svojom rokovaní rozhodla o úplnom zrušení funkcie splnomocnenca pre urýchlenie postupu výstavby nadradenej cestnej dopravnej infraštruktúry na Slovensku, splnomocnenca pre mládež a šport a splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu neformálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v SR. Z týchto miest odvolala Igora Chomu, Dušana Galisa a Daniela Duchoňa.

28. júla 2010 – Vládny kabinet vymenil vedenie Fondu národného majetku (FNM). Do funkcie predsedníčky výkonného výboru vymenoval Annu Bubeníkovú, jeho členmi sa stali aj Pavol Faktor, Jozef Petraško, Daniel Végh a Dionýz Stehlík.

10. augusta 2010 - Poslanci Národnej rady SR schválili Programové vyhlásenie vlády SR, čím zároveň vyslovili dôveru kabinetu Ivety Radičovej. Vládny program podporilo 79 zákonodarcov zo 145 prítomných.

2. septembra 2010 - Vláda SR vyhlásila na tento deň štátny smútok. Krajina si tak uctila pamiatku obetí streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. O život pri nej prišlo osem ľudí a 15 ďalších bolo zranených.

17. septembra 2010 - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa zúčastnila vo Vysokých Tatrách na konferencii Vojenského výboru NATO a vystúpila s príhovorom k účastníkom.

24. septembra 2010 - Premiérka Iveta Radičová oznámila, že na základe dohody prostredníctvom poslancov požiadala Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie hospodárnosti a efektívnosti vynaloženia prostriedkov štátu v kontraktoch štátnych inštitúcií s Hayek Consulting.

29. septembra 2010 - Vláda SR rozhodla, že Slovensko stiahne do konca roka svojich vojakov z misie KFOR v Kosove. Slovenská republika však bude aj po stiahnutí svojich ozbrojených síl pokračovať v plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu v regióne západného Balkánu.

6. októbra 2010 – Slovensko si prostredníctvom 15-ročných štátnych dlhopisov na finančných trhoch požičalo 2 miliardy eur s úrokom 4,373 %. Dopyt investorov po dlhopisoch pritom dosiahol 4,3 miliardy eur.

11. októbra 2010 – Koaličná rada sa dohodla, že do jedného celku zlúči viaceré existujúce agentúry zamerané na podporu podnikania. Naplniť by sa tak mal cieľ zrušiť Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME), v ktorej sa za posledné roky údajne spreneverili milióny eur.

12. októbra 2010 - Vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd). Návrh kabinetu predložil jeho rezortný šéf Ján Figeľ (KDH). Išlo o prvú personálnu zmenu v kabinete I. Radičovej.

20. októbra 2010 – Vláda rozhodla, že štát poskytne obciam a vyšším územným celkom (VÚC) ďalšiu dotáciu na kompenzáciu výpadkov daňových príjmov vo výške 52,7 milióna eur.

1. novembra 2010 – Viacerým ministerstvám sa zmenili kompetencie a názvy. Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR sa vrátilo k názvu Ministerstvo hospodárstva SR a Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR sa premenovalo na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

1. januára 2011 - Základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa dočasne zvýšila z doterajších 19 % na 20 %. Zároveň došlo k zrušeniu zníženej 6-% sadzby na predaj potravín z dvora. Zvýšenie základnej sadzby dane o jeden percentuálny bod bolo súčasťou balíka na ozdravenie verejných financií, ktorých deficit v roku 2010 dosiahol takmer 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ide pritom o dočasné opatrenie, ktorého platnosť sa skončí, keď verejný schodok dosiahne menej ako 3 %. K tomu by podľa schváleného konsolidačného plánu malo dôjsť v roku 2013.

1. januára 2011 - Balík zmien v sociálnej oblasti sa dotkol takmer všetkých skupín obyvateľstva. Zmeny, ktoré začali platiť, priniesli napríklad zrušenie možnosti znižovať si daňový základ o príspevky do tretieho piliera či zmeny pri podmienkach čerpania nemocenskej dávky. Materská dovolenka sa predĺžila o 6 týždňov. Namiesto pôvodných 28 tak môžu mamičky na Slovensku poberať materskú dávku až 34 týždňov. Okrem dlhšej materskej sa zvyšuje aj jej suma, a to úpravou výpočtu. Pre mamičky sa predĺžila aj ochranná lehota.

10. februára 2011 - Národná rada SR volila prvého generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Stalo sa tak na základe nového zákona, ktorý zlúčil Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu do jednej inštitúcie. Historicky prvým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stala Miloslava Zemková.

15. februára 2011 - Bratislava sa stala v rámci ročného predsedníctva SR vo Vyšehradskej štvorke (V4) miestom stretnutia predsedov vlád na rozšírenom summite V4. Najskôr si za spoločný rokovací stôl sadli premiéri Iveta Radičová (SR), Petr Nečas (ČR), Viktor Orbán (MR) a Donald Tusk (PR). Na základe pozvania Ivety Radičovej sa na druhej časti summitu zúčastnili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky kancelár Werner Faymann a ukrajinský premiér Mykola Azarov.

21. marca 2011 - Slovensku sa v rámci skupiny členských krajín, ktoré sú najmladšími členmi eurozóny, podarilo vyjednať zmenené podmienky kľúčovania príspevkov do Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Oznámil to po mimoriadnom zasadnutí ministrov financií eurozóny šéf slovenského rezortu Ivan Mikloš. Odlišnou metódou, než aká bola aplikovaná v prípade Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF), by malo Slovensko ušetriť 1,17 miliardy eur.

19. apríla 2011 - Premiérka Iveta Radičová podľa vlastných slov prebrala zodpovednosť za problém v SDKÚ-DS, týkajúci sa vnútorného sporu okolo kauzy podozrivého prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach. Zatiaľ čo sama naďalej trvala na odchode generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslava Mikulčíka z funkcie, minister financií a Radičovej stranícky kolega Ivan Mikloš mu dôveroval a s jeho odchodom z postu nesúhlasil.

6. júna 2011 - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová spoločne s ministrom hospodárstva SR Jurajom Miškovom predstavili opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku - tzv. Projekt Singapur, ktorého cieľom je vytvoriť na Slovensku jedno z najlepších podnikateľských prostredí na svete.

17. júna 2011 - Poslanci Národnej rady SR zvolili za generálneho prokurátora kandidáta koalície Jozefa Čentéša. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal v tajnej voľbe 79 hlasov od 80 prítomných zákonodarcov, jeden sa zdržal. Opozičné strany sa voľby nezúčastnili.

23. júna 2011 - Vedenie rezortu kultúry zachránilo historicky najväčší projekt, aký sa kedy realizoval v oblasti kultúry aj z hľadiska najvyššieho objemu finančných prostriedkov. Išlo o digitalizáciu kultúrneho dedičstva SR.

13. júla 2011 - Národná rada (NR) SR hlasmi 74 zo 144 prítomných poslancov schválila novelu Zákonníka práce (ZP), ktorá priniesla od septembra 2011 zmeny takmer vo všetkých sférach pracovného života - v skúšobnej a výpovednej dobe, iné pravidlá dovoleniek či zavádza úplne nový inštitút konkurenčnej doložky.

17. augusta 2011 - Vládny kabinet schválil doplnenie Lisabonskej zmluvy, potrebné na zriadenie Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý má od roku 2013 nahradiť dočasný euroval.

7. septembra 2011 - Vládny kabinet schválil v poradí už druhý dodatok k medzinárodnej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF). Schválený dodatok má charakter prezidentskej zmluvy, na vykonanie ktorej je potrebný zákon. Musel byť preto predložený na schválenie aj Národnej rade (NR) SR, kde nemal zaručenú dostatočnú podporu minimálne 76 hlasov.

19. septembra 2011 - Pracovnú návštevu USA začala premiérka Iveta Radičová. Počas nej vystúpila na Valnom zhromaždení OSN, stretla sa s prezidentom USA Barackom Obamom, rokovala s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. V programe mala aj prednášku na New York University a stretnutie s členmi organizácie Friends of Slovakia, ktorej aktivity sa sústreďujú na rozvíjanie blízkych vzťahov medzi SR a USA a podporu kontaktov v oblasti kultúry, hospodárstva, politiky a bezpečnosti.

28. septembra 2011 - Slovensko sa prostredníctvom vlády oficiálne ospravedlní Hedvige Žákovej, za slobodna Malinovej, na svojom rokovaní o tom rozhodla vláda. Tá schválila tajný materiál, ktorý sa týkal postupu vo veci, o ktorej koná Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Kabinet pristúpil na dohodu s tým, že Žáková sa zriekne žaloby v Štrasburgu a aj prípadných finančných náhrad od štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:39