StoryEditor

S Ukrajinou nás spája pašerácky tunel

20.07.2012, 00:00

Medzi ukrajinským Užhorodom a obcami Vyšné a Nižné Nemecké je 700 metrov dlhý tunel, ktorým na Slovensko prúdil nelegálne tovar a zrejme aj ľudia. Colníci počas akcie zhabali viac ako 13-tisíc kartónov cigariet. Ak by sa dostali do obehu, došlo by k daňovému úniku zhruba 350-tisíc eur. Policajné orgány odhadujú, že tunel fungoval minimálne rok. Za tento čas mohol podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) štát prísť na spotrebnej dani z tabaku až o 50 miliónov eur. „Ide o prípad ako vystrihnutý z filmu z mexicko-americkej hranice,“ opísal minister.

Koľajnice v tuneli
Tunel je v hĺbke približne šesť metrov. Na ukrajinskej strane začína priamo pod rodinným domom, na slovenskej končí v podnikateľskom areáli. Pašovaný tovar sa nakladal do pristaveného kamióna, ktorého spodná časť bola upravená tak, že tovar otvorom v ňom putoval priamo do kamióna. „Takže nebol v podstate nikdy zaznamenaný pohyb,“ vysvetlil riaditeľ kriminálneho úradu Finančnej správy Jozef Luterán.

Počas akcie boli zadržaní dvaja ľudia – jeden z organizátorov a vodič jedného z kamiónov.

Zarážajúce je najmä výborné technické vybavenie tunela. Viedli ním koľajnice, na ktorých premával malý vláčik, ktorý dokázal prepraviť všetky druhy tovaru. „Obávame sa, bohužiaľ, že aj živého,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara bol tunel vybudovaný pravdepodobne banskou technológiou. Po jeho odhalení bude zrejme zabetónovaný.

Utajená Daňová kobra
Slovensko-ukrajinská hranica je vstupnou bránou do schengenského priestoru. Cez naše územie sa tak mohol dostávať nelegálny tovar aj nežiaduce osoby do celého Schengenu. Podľa Gašpara je tunel dôkazom toho, že naša hranica s Ukrajinou je strážená dobre. „Páchatelia museli začať hľadať takéto sofistikované spôsoby.“

Na akcii pracovala doteraz utajená špeciálna jednotka s názvom Daňová kobra. „Pozostáva zo špecialistov kriminálneho úradu a takisto špecialistov Policajného zboru a ich vyšetrovateľov,“ priblížil Kažimír. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:38