StoryEditor

Sulík spochybnil Tichého

08.06.2011, 00:00

Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) podal včera na Ústavnom súde návrh, aby odmietol podanie zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého. Súd by mal podľa Tichého rozhodnúť o neplatnosti prijatej novely rokovacieho poriadku Národnej rady, ktorou sa mení voľba nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú.

Nečitateľný podpis?

"Tichý ako zastupujúci prokurátor nie je oprávnený podať návrh na Ústavný súd, a to z toho dôvodu, že nemá postavenie generálneho prokurátora, ani ústavného činiteľa," vyhlásil Sulík. Podľa analýzy parlamentných právnikov, nemôže prvý námestník Generálnej prokuratúry disponovať oprávneniami, ktoré patria podľa Ústavy SR priamo šéfovi prokurátorov. Ako Sulík vysvetlil, na poslednej strane Tichého podania je strojom napísané "generálny prokurátor a nečitateľný podpis".

Vedenie prokuratúry Sulíkov právny výklad odmieta. Tvrdí, že Tichý mal právo obrátiť sa na Ústavný súd.
"Ak generálny prokurátor nie je vymenovaný -- o čo sa pán Sulík svojou nečinnosťou značnou mierou pričinil -- funkciu generálneho prokurátora v plnom rozsahu jeho práv a povinností vykonáva prvý námestník," tlmočila HN reakciu Generálnej prokuratúry jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Spochybňovať Tichého podpis ako "nejaký škrabanec" je nehoráznosť, tvrdí prokuratúra.

Voliť chcú 17. júna
Ústavný súd by sa Tichého podaniu mal venovať už dnes. Verejne by šéfa prokuratúry mali voliť poslanci 17. júna. Súd ju však môže predbežným opatrením zastaviť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:26