StoryEditor

V Smere sú viac naklonení Mikovi

30.07.2012, 00:00
Ešte pred tajnou voľbou v parlamente rokovalo o novom šéfovi RTVS predsedníctvo strany.

 Najväčšie šance stať sa novým generálnym riaditeľom RTVS má podľa informácií HN bývalý riaditeľ televízie Markíza Václav Mika. Na minulotýždňovom predsedníctve strany Smer-SD, ktorá má v parlamente pohodlnú väčšinu 83 hlasov a môže tak zvoliť kandidáta, ktorého si vyberie, sa táto téma rozoberala.

Zdroj z predsedníctva Ficovej strany pre HN potvrdil, že misky váh sú naklonené na Mikovu stranu. „Pri voľbe sa bude preferovať pán Mika,“ uviedol náš zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Exšéf Markízy tvrdí, že o ničom takom nevie: „Znie to zaujímavo. Ale ja nemám od nikoho takéto priame referencie.“ Kandidáti na šéfa rádiotelevízie sa dnes predstavia v parlamente. Poslanci sa ich budú pýtať na projekty, s ktorými sa o post šéfa rádiotelevízie uchádzajú.

Dvaja horúci kandidáti
HN už skôr informovali, že podľa kuloárových informácií by viacero ľudí v Smere, vrátane predsedu Roberta Fica, rado videlo na tomto poste súčasného riaditeľa štátnej agentúry TASR Jaroslava Rezníka. Miku má zas presadzovať minister kultúry Marek Maďarič. Mika svoje šance na úspech hodnotiť nechcel. „Nerád tipujem, neurobím to ani teraz. Som stále veľmi opatrný v v nejakých víťazných gestách.“

O tom, že by bol Mika favoritom, nikto v Smere oficiálne hovoriť nechce. Voľba šéfa RTVS má totiž byť tajná. Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) hovorí, že by nebolo dobré, aby pred verejným vypočutím kandidátov preferovali jedného alebo druhého. Potvrdila však, že na predsedníctve Smeru sa spomínalo, že najhorúcejšími kandidátmi sú Mika a Rezník. Či je v Smere väčšia podpora pre Miku, nechcela Laššáková komentovať.

„Kto prvý dobehne do cieľa“
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) tvrdí, že si prešiel projekty všetkých kandidátov. Koho preferuje, odmietol povedať s tým, že by to nebolo korektné. „Nechcem urobiť tú istú chybu ako bývalý minister kultúry Krajcer (Daniel, pozn. red.), ktorý dva dni pred voľbou jednoznačne povedal, že riaditeľkou bude pani Zemková (Miloslava, pozn. red.).“ Laššáková potvrdila, že v Smere sa dohodli na tom, že šéfa verejnoprávneho média budú poslanci voliť v tajnej voľbe: „Pred hlasovaním podpíše 15 poslancov návrh, aby bola voľba tajná.“

Parlament bude vyberať nového šéfa rádiotelevízie po tom, ako bola v pléne z tejto funkcie odvolaná Miloslava Zemková. Zákonodarcovia o jej odvolaní hlasovali v tajnej voľbe, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Odvolanie Zemkovej označila za politicky motivované.

Poslanci Smeru prišli s návrhom na odvolanie Zemkovej, pretože poľa nich porušila zákon, keď Radu RTVS neinformovala o zámere vypísať verejnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Zemková odvolanie napadla na Ústavnom súde SR. Ten o jej sťažnosti zatiaľ nerozhodol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:50