StoryEditor

Štát chce dať veľké zákazky napriamo

31.07.2012, 00:00
O zákazky nad desať miliónov eur už firmy nebudú súťažiť tak, ako doteraz.

Ak prejde v parlamente návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), vláda si bude môcť objednať najdrahšie zákazky u vopred vybratých firiem. Kaliňák si od toho sľubuje zrýchlenie procesu, odborníci hovoria o diskriminácii uchádzačov.

Súťaže vraj brzdili
Ak Kaliňák chystané zmeny presadí, štát bude môcť od januára vyhlásiť niektoré projekty za strategické a priamo osloviť súkromné spoločnosti, ktoré by ich mohli zrealizovať. Išlo by napríklad o výstavbu jadrovej elektrárne. „Mnohé veľké projekty v minulosti zaspali často len preto, že sa do súťaží prihlásili firmy, ktoré nemali seriózny záujem ani predpoklady obstarávať,“ vysvetľuje Kaliňák.

Možná protekcia
Samotné firmy prijímajú zámer vlády rozpačito. „Nepoznáme finálne znenie novely zákona, avšak na prvé počutie sa to javí ako veľmi netransparentný spôsob obstarávania,“ reagovala Magdaléna Dobišová, generálna riaditeľka developerskej spoločnosti Skanska, ktorá sa často štátnych súťaží zúčastňuje.

Myšlienka dávať najväčšie zákazy priamo osloveným firmám sa nepozdáva ani odborníkovi na verejné obstarávanie. „S cieľom urýchliť proces zadávania zákaziek protekcionizuje vopred vybraných potenciálnych dodávateľov,“ myslí si Michal Maťaš z Prvej obstarávateľskej spoločnosti.

Podľa Petra Kundera z Aliancie Fair-play takáto metóda ruší otvorenú súťaž, pretože sa jej nemôžu plnohodnotne zúčastniť všetci záujemcovia. „Tým, že súťaž nie je otvorená, vytvára priestor na diskrimináciu niektorých uchádzačov.“ Kaliňák oponuje, že zapojiť sa bude môcť aj firma, ktorú štát na začiatku obstarávania neoslovil: „Ak štát vyhodnotí, že spĺňa kritériá.“

Kunder však tvrdí, že takáto firma bude v nevýhode, pretože nebude mať istotu, že bude môcť predložiť ponuku.

Politicky blízke firmy
Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko označuje Kaliňákov zámer za neštandardný. „Otvára možnosť politikom vyberať si spriaznené spoločnosti a zvyšuje šancu, že v obstarávaniach budú vyberané politicky blízke firmy.“

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) si myslí, že takýto spôsob výberu dodávateľa je diskrimančný pre firmy, ktoré si štát nevytipuje.

„Každý takýto spôsob, keď sa hovorí o vopred vytipovaných firmách, vytvára podozrenie pre klientelizmus a možné korupčné správanie,“ hovorí opozičný poslanec.

Nesúlad so smernicami
Odborníci tiež upozrňujú, že novela by mohla naraziť na európske smernice. „Tak, ako je tento postup v súčasnosti interpretovaný, vykazuje niekoľkonásobný nesúlad so súčasne platnými aj budúcimi smernicami Európskej únie o verejnom obstarávaní,“ tvrdí Maťaš. Minister vnútra sa problémov s úniou neobáva. „Nemusíme byť v súlade so smernicou, my s ňou iba nesmieme byť v rozpore."

01 - Modified: 2004-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pivo musí zanechať "stopu"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:05