StoryEditor

Manželka manažéra SPP je u Kaliňáka

08.06.2012, 00:00
Obsadzovanie funkcií. Manželka novovymenovaného manažéra v SPP vedie Kaliňákov úrad.

Pracovať pre štát na lukratívnej pozícii s príjmom niekoľko tisíc eur mesačne sa nepodarí každému. Po nástupe Ficovej vlády to dokázal manželský pár Sakovcov. Podpredsedom Predstavenstva SPP sa stal na začiatku mesiaca Alexander Sako. Jeho manželku Denisu Sakovú mesiac predtým zamestnal ako vedúcu služobného úradu na ministerstve vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Minister pre HN potvrdil, že sa pozná aj s jej manželom Alexandrom. Ako problém to nevidí. „Nakoľko pán Sako nie je zamestnancom ministerstva, nepovažujeme túto situáciu za stret záujmov či politický klientelizmus,“ reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová.

Zabezpečenie vplyvu
Podľa Petra Kundera z Aliance Fair-play príbuzenský vzťah predurčuje riziko konfliktu záujmov. Tvrdí, že vo verejnom sektore pracuje v riadiacich funkciách množstvo ľudí poprepájaných stranícky a rodinne.

„Je ťažké uveriť, že všetci sú na svojich miestach skutočne tými najlepšími odborníkmi.“

Takéto obsadzovanie pozícií nie je v poriadku ani podľa Pavla Nechalu z Transparency International Slovensko. „Nie je to o hľadaní odborníka, ale skôr o tom, aby tam mali vlastného človeka, a ten má zabezpečené zamestnanie, ktoré mu prináša určité výhody.“
Sakovej mesačný príjem na ministerstve je spolu s paušálnymi náhradami takmer 3 000 eur. Aký príjem plynie z funkcie podpredsedu Predstavenstva SPP jej manželovi, plynárne neuviedli. Sako včera nedvíhal mobil, neodpovedal ani na SMS a e-mail.

Manažér blízky Smeru
Sako pracoval v rokoch 2000 až 2011 v Slovenskej konsolidačnej. Tá organizačne spadá pod ministerstvo financií. Keď bol na jeho čele Ján Počiatek (Smer-SD), Sako zastával post predsedu predstavenstva. Denník Pravda upozornil, že manažér blízky Smeru sa dostal do SPP napriek tomu, že magisterský titul z Právnickej fakulty Vysokej školy v Sládkovičove získal len pár dní pred nástupom do podniku. Uchádzači mali pritom podľa nariadenia vlády priložiť k motivačnému listu aj kópiu diplomu zo štúdia na právnickej alebo ekonomickej vysokej škole. Sako podľa životopisu vyštudoval prvú vysokú školu na fakulte telesnej výchovy a športu.

Aj bývalá vláda obsadzovala funkcie ľuďmi s väzbami na politikov. Riaditeľkou Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dunajskej Strede sa v čase, keď bol štátnymi tajomníkom na ministerstve pôdohospodárstva Gabriel Csicsai (Most-Híd), stala jeho manželka Miriam. Obhajovala sa vtedy tým, že spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady a do funkcie nastúpila po štandardnom výberovom konaní. „Moja manželka je kvalifikovaná, ambiciózna žena. Mal som jej to zakázať?“ reagoval vtedy pre HN Csicsai.  


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:28