StoryEditor

Towercom má ovládnuť aj rozhlas

21.12.2011, 23:00

Najväčší biznis Slovenskej televízie sa rušiť nebude. Naopak, nová inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ešte priplatí milióny eur spoločnosti Towercom, ktorá prevádzkuje vysielanie programov verejnoprávneho kolosu. Šéfka telerozhlasu Miloslava Zemková plánuje totiž pred koncom roka podpísať novú rozhlasovú zmluvu. Ňou sa má stať Towercom jediným prevádzkovateľom vysielačov Slovenského rozhlasu. RTVS za to zaplatí v priebehu piatich rokov vyše dvadsať miliónov eur. Doteraz ho distribuovalo aj niekoľko menších firiem.

Okrem toho chce Zemková meniť aj spornú televíznu zmluvu za 200 miliónov eur. Tú podpisoval ešte bývalý šéf Slovenskej televízie Štefan Nižňanský.
Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár sa však obáva, že dodatkami k spornej zmluve Towercom ošetrí aj posledné hluché miesta kontraktu, cez ktoré sa podľa neho ešte zrejme dala znížiť vysoká cena.

Získali by aj rozhlas
„To, že sme ohlásili zámer, ešte neznamená, že naozaj k podpisu dôjde. Robíme úkony k tomu, aby k podpisu došlo,“ povedala včera na rokovaní Rady RTVS Zemková.
Towercom má podľa medializovaných informácií väzby na finančných žralokov z J&T. Za spomínaných 20 miliónov eur má tiež postaviť a prevádzkovať ďalších 17 rozhlasových frekvencií. RTVS podľa Zemkovej takto ušetrí ročne asi 200-tisíc eur oproti terajším nákladom.

Ako dodala, Towercom odmietol počas rokovaní pristúpiť na novú televíznu zmluvu. Ale ponúkol RTVS úpravu pôvodnej. „Viazali to na prijatie ponuky na uzavretie exkluzívnej zmluvy na vysielanie rozhlasových služieb,“ podotkla. Tým môže získať Towercom významnejšie postavenia v mediálnom biznise. Towercom sa včera vyjadrovať zatiaľ nechcel. „Veríme, že sa dohodneme. Komunikovať detaily v tejto fáze považujeme za nekorektné, keďže sme stále vo fáze rokovaní,“ povedal pre HN zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Peter Valentovič.

Podľa Zemkovej budú úpravy televíznej zmluvy pre RTVS výhodné. Majú sa napríklad vyvážiť sankcie, ktoré obom inštitúciám hrozia po porušení sporného kontraktu. Nevyvážené nastavenie sankcií – tie majú byť oveľa tvrdšie pre STV ako pre Towercom – konštatoval vlani vo svojej správe aj Najvyšší kontrolný úrad. „Súhlasili s dodatkom, v ktorom navrhujú rovnaké sankčné ustanovenie voči sebe, aké majú so súkromnými vysielateľmi,“ vraví Zemková.

Koniec nádejí?
Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár si myslí, že Zemková takto potvrdí pre verejnoprávnu televíziu nevýhodné podmienky. „Celý rok RTVS riešila tú zmluvu, robili sa právne analýzy, v ktorých sa prišlo na slabé miesta, cez ktoré sa dala vyrokovať lepšia cena,“ poznamenal pre HN.

Pripomenul, že Zemková zdanlivo vyriešila problémy tohto kontraktu po týždňových rokovaniach s Towercomom. „Pri tvrdšom vyjednávaní sa dalo uhrať oveľa viac. Nevidím dôvod, prečo by to bolo potrebné uzavrieť v takom krátkom čase.“ Ponuka od Towercomu dostala RTVS údajne začiatkom decembra. Zemková sa chystá podpísať zmluvu a dodatky 27. decembra. Za taký krátky čas sa to, či sú pre RTVS výhodné, nedá posúdiť ani podľa šéfa Sekcie Ekonomiky RTVS Petra Ondra.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:58