StoryEditor

Mena euro prežije a oplatí sa v nej investovať

19.09.2012, 00:00
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pre Hospodárske noviny:

Ako vidíte budúcnosť meny euro? Bude tu ešte napríklad v roku 2020? 

Určite áno. Euro je stabilná mena. Máme nízku infláciu. Máme však aj slabší politický systém v priestore, kde sa táto mena používa. Musíme preto zlepšiť rozhodovacie procesy. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú si musíme uvedomiť, je, že nikdy nezískame dôveru investorov, keď budeme každý deň spochybňovať existenciu našej meny. Kto by chcel prísť investovať do nejakého ekonomického priestoru, ak si nebude istý, že mena, v ktorej investuje, nebude existovať aj zajtra? Jasná správa, ktorú musíme vysielať, aby sme ochránili menu, je, že táto mena je stabilná a oplatí sa v nej investovať.

Naozaj si myslíte, že trvalý euroval je tým liekom, ktorý dokáže euro ochrániť na dlhé roky?
To, čo potrebujeme, je najmä stabilizácia. Osobitne tých krajín, ktoré trpia pre rôzne špekulácie, ako napríklad Taliansko. Tomuto tento mechanizmus pomáha. Z dlhodobého hľadiska sú však na riešenie problému potrebné investície.

V slovenskom parlamente ste povedali, že rozpočet Európskej únie sa musí zvýšiť. Prečo únia potrebuje stále viac a viac peňazí?
Rozpočet Európskej únie je zhruba len tretinový ako napríklad rozpočet jedného členského štátu – Nemecka. Takže náš rozpočet nie je zasa až taký veľký. Je nízky, ale zato efektívny. Používame ho najmä na investície do infraštruktúry a rozvoja. Napríklad Poľsko má teraz veľmi dynamickú ekonomiku. Poľský premiér Donald Tusk sa vyjadril, že bez peňazí z kohézneho fondu by Poľsko bolo na pokraji úpadku do recesie. Tým, že peniaze investovalo do rozvoja, vyhlo sa tomu. Čiže, náš rozpočet je rozpočtom investícií a rozvoja a nie rozpočet míňania, akým sú rozpočty národných krajín. Toto je dôvod, prečo žiadame zvýšiť rozpočet.

Myslíte si, že členské krajiny budú ochotné v tejto situácii platiť do spoločného rozpočtu viac?
Toto je pozícia Veľkej Británie a niektorých ďalších krajín. Verím však, že rozhodujúca väčšina krajín zvýšenie podporí.

Prečo si myslíte, že váš pohľad na euroval a pohľad Richarda Sulíka sú tak diametrálne odlišné? Čo si myslíte o Sulíkovom postoji?
Myslím si, že postoj pána Sulíka je úplne jasný. On chce vidieť Európu vo forme úplne voľného trhu. Pre neho sú najdôležitejšie štyri základné slobody – sloboda pohybu ľudí, kapitálu, tovaru a služieb. Nič viac už nechce. Toto však v mojich očiach nepostačuje. On je tradičný zástanca voľného trhu, ja som zasa sociálny demokrat. A medzi týmito dvoma pohľadmi na svet je mnoho rozdielov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:21