StoryEditor

Právnička firmy z kauzy Gorila sa stane sudkyňou

17.02.2013, 23:00
Autor:
lukluk
Posty sudcov. Talár si oblečie podriadená štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Cviková, ktorá v minulosti pôsobila vo firme Zoltána Vargu.

Podriadená štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej smeruje na Okresný súd v Nových Zámkoch. Šéfka sekcie právnych služieb Denisa Cviková, ktorá vlani pôsobila v dozornej rade firmy HM Invest známej zo spisu Gorila, uspela spomedzi 18 uchádzačov v minulotýždňovom výberovom konaní na voľné miesto sudcu. Najlepšia bola vo všetkých jeho častiach.

O miesto sudcu sa uchádza aj riaditeľka Jankovskej kancelárie Zuzana Maruniaková. Štátna tajomníčka odmietla, že by jej podriadené mohli byť zvýhodnené prístupom k databáze zadaní pre písomnú časť výberového konania, alebo tým, že v päťčlennej komisii sú dvaja zástupcovia ministerstva a jeden zástupca parlamentu nominovaný vládnou stranou.

Práca pre klienta
 „Ministerstvo nemá vedomosť o tom, že by sa na priebeh výberového konania niekto z kandidátov či iných osôb akokoľvek sťažoval,“ reagovalo na výsledok výberu, ktorý prebiehal od utorka do štvrtka, tlačové oddelenie rezortu. Zápisnicu podľa rezortu podpísalo bez výhrad všetkých päť členov výberovej komisie.

Cviková svoje pôsobenie v HM Investe vysvetľuje tým, že sa tam dostala v rámci advokátskej práce pre klienta. Tvrdí, že klienta zo zákona nemohla odmietnuť. HM Invest je firma Zoltána Vargu, majiteľa odpočúvaného bytu, v ktorom sa údajne stretával finančník Penty Jaroslav Haščák s politikmi.

Štátna tajomníčka pre HN povedala, že o takejto minulosti svojej podriadenej nevedela. Dôležité pre ňu je, že jej podriadená nemala v gorilej firme majetkový podiel a nepodieľala sa na jej riadení.

„Nie je jedno, kto je minister“
„Ako vidno, nie je jedno, kto je minister,“ vraví predošlá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), že počas jej pôsobenia sa takéto veci nediali. Ľudia z ministerstva sa na súdy podľa nej dostávali v minulosti za exministrov Jána Čarnogurského a tiež i Daniela Lipšica, čo sudcovia vnímali kriticky.

Žitňanská súhlasí, že ministerským úradníkom nemožno zakázať, aby  sa na sudcov hlásili. „O to dôležitejšie je, že výberové konania sú teraz maximálne otvorené. To sa ukáže na konci volebného obdobia, keď sa pozrieme na zoznam nových sudcov,“ reaguje poslankyňa s tým, že ak by počet takýchto ľudí tvoril významnú časť celkového množstva, bude jasné, že nejde o náhodu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:49