StoryEditor

Kaliňák k Mellovi: Na rade je Belize

17.07.2012, 00:00
Slovensko už rokuje o tom, ako dopraviť Karola Mella obvineného z viacerých vrážd na Slovensko.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka všetko závisí od polície v Belize, ktorá ho minulý týždeň zatkla. „Sme limitovaní tým, aké možnosti nám strana v Belize poskytne. Budeme čakať na všetky informácie, ktoré nám dá,“ povedal pre HN Kaliňák. Rokovania sú podľa neho intenzívne. „Budeme sa snažiť urobiť to čo najrýchlejšie a najefektívnejšie,“ povedal minister.

Prevoz Mella na Slovensko je problematický aj preto, lebo Slovensko nemá s Belize uzatvorenú medzinárodnú zmluvu, ktorá by upravovala postup pri vydávaní osoby slovenským orgánom.

Dostať Mella na Slovensko by mohla uľahčiť skutočnosť, že mal byť zatknutý pre porušenie imigračných zákonov stredoamerickej krajiny. Kaliňák zatiaľ nepovedal, ako budú postupovať.

Mellov právnik nič nevie
Informácie o Mellovi nemá ani právnik Peter Schmidl. Jeho klient ho vraj ešte nekontaktoval. Ani on sám sa s ním vraj spojiť nepokúšal. „Ja som zvyknutý, že klienti sa obracajú na mňa, nie ja na nich,“ povedal právnik. V súvislosti so zadržaním Mella ho vraj nekontaktovali ani slovenské orgány. „Nemám dôvod zatiaľ nejako konať, ak je pravda, že porušil nejaké imigračné zákony v stredoamerickej republike. Čo by s tým advokát na Slovensku robil?“ pýta sa.

Vládny špeciál
K spôsobu a času prepravy sa Kaliňák zatiaľ nevyjadril. Potvrdil však, že v hre je stále aj to, že do Belize po Mella pošleme vládny špeciál. Slovensko by za to zaplatilo zrejme slušný balík peňazí. „Odhadol by som to tak na 150- až 160-tisíc eur,“ povedal pre HN obchodný riaditeľ spoločnosti Opera Jet Dávid Drozd. Tvrdí, že spoločnosť by bola schopná let uskutočniť zhruba za 120-tisíc eur. „Vládny špeciál je však dosť neekonomické lietadlo, preto je ten odhad vyšší.“

Peter Kandráč z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach odhaduje náklady na let vládneho špeciálu do Belize tiež na niekoľko desiatok tisíc eur. Pripomína však, že nemusí ísť o peniaze vyhodené do vzduchu. „Aj piloti vládneho špeciálu musia pravidelne lietať. Ak by neleteli tam, možno by museli lietať len tak cvične.“



menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:40