StoryEditor

Fico: ACTA je v tejto chvíli na Slovensku neratifikovateľná

06.02.2012, 10:53
Autor:
TASRTASR

V tom stave, v akom sa zmluva ACTA nachádza dnes, je na území Slovenskej republiky neratifikovateľná. Na dnešnej tlačovej konferencii Smeru-SD to vyhlásil predseda strany Robert Fico.

Ak bude Smer-SD v budúcej vláde, podľa Fica v súčasnom stave ACTU nepodporí. Dodal, že je to stanovisko jeho strany, ale vzhľadom na očakávané rozloženie síl v slovenskom parlamente po voľbách by váha Smeru-SD mala byť taká, že bude môcť do značnej miery garantovať neschválenie ACTY aj v Národnej rade (NR) SR. "Asi nie sme jediní," dodal Fico, podľa ktorého stanoviská ostatných strán naznačujú, že v slovenskom parlamente sa nazbiera dostatočný počet poslancov potrebný na blokovanie zmluvy.

"Ochrana duševného vlastníctva na všetkých úrovniach je dôležitá požiadavka. Na druhej strane samotná zmluva vyvoláva množstvo pochybností," povedal Fico. Dodal, že bola pripravovaná do značnej miery v utajenom režime a dodnes nie sú známe vykonávacie protokoly. "Nie je nám jasné, čo znamenajú niektoré ustanovenia zmluvy a ako budú v praxi vykladané," zdôraznil predseda Smeru-SD. Dodal, že podľa ACTY musí žalovaný dokazovať, že sa nesprával v rozpore s touto zmluvou.

"Bojíme sa, že na hraniciach môžu byť veľmi tvrdé opatrenia voči fyzickým osobám," doplnil Fico, podľa ktorého by pri extenzívnom výklade zmluvy mohlo dôjsť k tomu, že budú colníci kontrolovať cestujúcim obsah laptopov a mobilov. Zdôraznil, že považuje za prehnané, ak by za neúmyselné nahranie pesničky alebo filmu mali fyzickým osobám hroziť trestnoprávne dôsledky. Podľa predsedu Smeru-SD existujú obavy, že zmluva nadradzuje právo na duševné vlastníctvo nad právo na súkromie a právo na šírenie informácií.

"Bude pravdepodobne potrebné, aby sa viaceré štáty EÚ, ktoré majú problém s touto zmluvou, obrátili spoločne na Európsku úniu, aby poskytla záväzný kvalifikovaný výklad, ktorý sa oprie aj o tajné protokoly, o ktorých zatiaľ nič nevieme," dodal Fico. Až keď takýto výklad dokáže vyvrátiť dnešné obavy zo zmluvy, bude možné uvažovať o jej ratifikácii.

Podľa europoslankyne Smeru-SD Moniky Flašíkovej-Beňovej zmluvu dohadovali v tichosti obchodní zástupcovia USA a EÚ. "Až na tlak Európskeho parlamentu (EP) sme v polovici minulého roka dostali úplné znenie ACTY, ale bez vykonávacích protokolov," povedala. "Na základe tohto netransparentného procesu náš spravodajca 26. januára pod silným tlakom odstúpil, čo nie je v EP bežné," povedala. Dodala, že vo februári prerokujú ACTU tri výbory europarlamentu. "V júni bude EP schvaľovať stanovisko k ACTA," konštatovala Beňová, ktorá dúfa, že EP ACTU neschváli ako celok. Doteraz podľa nej rýchle schválenie ACTY pretláčajú v EP najmä príslušníci ľudovej frakcie, socialisti sú však proti a v poslednej dobe sa k nim pridávajú aj ďalšie frakcie. "Najmä zelení a veľká časť liberálnej frakcie," uzavrela.

Zástupcovia Európskej únie (EÚ) a 22 členských krajín podpísali Obchodnú dohodu proti falšovaniu 26. januára v Tokiu. Slovenský podpis pod ňou chýba, pretože postoj k ACTA musí najskôr zaujať vláda a následne aj parlament. ACTA vyvolala protestné reakcie aj na internete. Jej odporcovia sa obávajú, že boj proti porušovaniu autorských práv povedie v skutočnosti k cenzúre internetu. Najvýraznejšie proti dohode protestuje globálne hackerské hnutie Anonymous.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 04:24