StoryEditor

Sulík sa radil s Kočnerom o jeho ľuďoch

28.02.2012, 23:00
Líder SaS podnikateľove slová označil za kýble špiny. Priznal však, že o nominácii Kollára s ním hovoril.

Richard Sulík včera utŕžil ďalší úder. Podnikateľ z údajných mafiánskych zoznamov Marián Kočner prehovoril o ich schôdzkach z roka 2010. Vyplýva z nich, že lídrovi liberálov radil aj pri tvorbe kandidátky. Sulík tieto tvrdenia neodmietol, na Kočnera však podáva pre všetky obvinenia bez dôkazov trestné oznámenie. Kočner označil svoje vyjadrenia za „niekedy pocity a niekedy informácie“.

Kandidátka podľa Kočnera?
Podnikateľ známy z kauzy ovládnutia Markízy, či odkúpením pozemkov pod automobilkou Kia včera médiám poskytol svoju verziu o stretnutiach so Sulíkom. „Začali sme sa stretávať pravidelne, potajme v aute na Kolibe, potom v mojom dome,“ povedal o období ešte pred voľbami 2010.

Tvrdí, že Sulíkovi radil ako kamarát, ktorému sa páčili myšlienky SaS. „Sulík ma tiež poprosil, či by som cez svoje zdroje preveril niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku. Na základe mojich informácií sa niektorí z nich na kandidátku nedostali,“ vysvetlil.

Sulík včera priznal, že si dal preveriť Jozefa Kollára, ale nielen Kočnerom. „Bolo tam primitívne očierňovanie Kollára, bol som preto na pochybách,“ uviedol Sulík. Stretnutia s Kočnerom v čase pred voľbami 2010 vysvetľovať nebude, nevidí na to dôvod. „Nebol som vtedy verejným činiteľom,“ skonštatoval. Sulík doteraz tvrdil, že sa stretávali až od augusta do decembra 2010.

Čudný let
Kočner uviedol, že Sulíkovi radil v oblasti rezortov a politiky vôbec. „Počúval ma,“ zhrnul. Líder liberálov sa už k ich spoločným diskusiám nechce vracať. „Táto téma je pre mňa uzavretá,“ zopakoval včera Sulík. Stále priznáva iba päť až šesť stretnutí po parlamentných voľbách, ktoré dokumentujú aj informácie a videonahrávky anonymne zverejnené na internete pod názvom Sasanka.

Sulík opäť nevysvetlil ani medializovaný let z leta 2010 na večeru do Salzburgu, kam s ním podľa Kočnera cestoval aj podnikateľ v liehovarníctve Ján Sabol. „Je to moje súkromie, aj druhý najvyšší ústavný činiteľ mal nárok aspoň na trochu súkromia,“ reagoval na otázky novinárov. Sulík poprel, že Sabol financoval SaS, podobne reagoval pre HN aj samotný podnikateľ.

Kočnerove vyjadrenia označil za „vylievanie kýbľov špiny bez dôkazov“ a rozhodol sa na neho podať trestné oznámenie.

Baláž: Odíďte!
Sulíkovo gesto vzdať sa mandátu poslanca, ak nezíska vo voľbách najviac hlasov spomedzi liberálov, zjavne nestačí šéfovi premiérkiných poradcov Mariánovi Balážovi. Sulíka po Kočnerovej tlačovej besede vyzval, aby odišiel z politiky za to, že informoval o voľbe generálneho prokurátora kontroverzného podnikateľa a súhlasil by s výmenou Ivety Radičovej za Ivana Mikloša. „Sú to dva dostatočné dôvody na to, aby odstúpil z kandidátky, ako aj na to, aby zo svojho konania vyvodil zodpovednosť a zvážil svoje ďalšie zotrvanie v politike,“ uviedol Baláž. Sulík jeho výzvu nekomentoval a zopakoval, že Kočnerove slová sú iba „pocity“.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:33