StoryEditor

V emisnej kauze zatiaľ nebol obvinený nikto

12.01.2010, 12:52
Autor:
TASRTASR

Na základe pokynu Špeciálnej prokuratúry vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ začal v kauze predaja emisií trestné stíhanie pre trestný čin porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

"Nebola obvinená žiadna konkrétna osoba. Vzhľadom na to, že je vec v štádiu vyšetrovania, nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," povedala dnes pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Polačiková.

Ak by sa skutočne potvrdilo, že spoločnosť Interblue Group neexistuje, tento fakt by zmenil právnu a hospodársku analýzu emisnej zmluvy so Slovenskou republikou, čím by sa pre slovenskú vládu otvorili nové pozitívne možnosti riešenia tejto nepríjemnej situácie. Povedal dnes pre TASR Rainer K. Wachter, riaditeľ viedenskej pobočky a partner americkej právnickej spoločnosti Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP.

Skadden už začiatkom novembra a decembra ponúkla Slovensku riešenie v kauze emisií, konkrétne možnosti vypovedania zmluvy so spoločnosťou Interblue Group. "Tento scenár bol tiež súčasťou našich pôvodných plánov. Rovnako sme dostali informáciu, že spoločnosť mala byť prednedávnom vymazaná z obchodného registra USA. Túto informáciu sa snažíme overiť prostredníctvom našej kancelárie v Spojených štátoch amerických," dodal Wachter.

Firma Interblue Group, s ktorou štát prerobil na emisiách najmenej 75 miliónov eur, už neexistuje. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Plus jeden deň. Pripomína, že slovenské ministerstvo životného prostredia s ňou ďalej rokuje.

Ako sa v denníku uvádza, podľa obchodného registra štátu Washington v Spojených štátoch bola spoločnosť zrušená ešte 29. decembra 2009. Označená je ako neaktívna, čo znamená, že nemôže vykonávať právne úkony. "Interblue Group však Slovensku dlhuje 15 miliónov eur." "Robíme všetko pre optimálne vyriešenie, konáme v súlade so zmluvou a legislatívou," reagovala pre denník hovorkyňa envirorezortu Jana Kaplanová na otázku, či sú zástupcovia Interblue Group a ministerstva stále v kontakte. K zisteniam o zániku garážovej firmy sa vyjadriť odmietla.

Wachter v pondelok 11. januára v rozhovore pre TASR uviedol, že možné potrestanie vinníkov v "kauze emisií je správne", avšak je to riešenie v prípade nenávratnej straty finančných prostriedkov. V prvom rade, ako opätovne zdôraznil, treba smerovať všetky obchodno-právne kroky na zníženie strát a získanie finančných prostriedkov pre Slovensko. Skutočnosť, že prípadom predaja emisií sa zaoberá americká FBI, môže byť podľa Wachtera "veľmi nápomocná pri získaní informácií o pozadí spoločnosti a v hlavnej miere o finančných tokoch medzi zaujímavými krajinami".

"Riešenie sme Ministerstvu životného prostredia SR ponúkli listom 5. novembra minulého roka. Následne 2. decembra sme náš návrh doplnili o ďalšie naliehavé skutočnosti. Všetky listy zostali bez reakcie slovenskej strany," objasnil ďalej Wachter. Ako zdôraznil, právnikov spoločnosti Skadden nezávislé zdroje, ako napríklad Chambers Global, uznali ako svetových lídrov v oblasti environmentálneho práva a zmeny klímy. "V 24 krajinách máme pobočky, ktoré sa zaoberajú aj touto oblasťou. V roku 2009 bol Skadden uznaný ako najlepšia právnická firma v oblasti emisií skleníkových plynov North American Mandatory Markets v rámci deviateho ročníka prieskumu trhu organizovaného Environmental Finance and Carbon Finance. Veľké nadnárodné spoločnosti a štáty nás zapojili ako sprostredkovateľov v prípadoch, keď sa chcú vyhnúť riešeniu medzinárodných sporov, arbitrážam, ktoré sú veľmi nákladné a časovo náročné. Dôvody takéhoto konania slovenského ministerstva nám nie sú známe. Stretli sme sa s tým po prvý raz," vyhlásil okrem iného v pondelok Wachter.

Skadden zastupuje SR v arbitrážnom spore so spoločnosťou HICEE, B.V., holandským vlastníkom slovenskej zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta. Rozhodlo o tom 18. septembra Ministerstvo financií SR v rámci výberového konania.

01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-04 12:57:42 - Feat.: - Title: Envirorezort pripravuje novú, komplexnú stratégiu odpadového hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:24