StoryEditor

Zisky Penty má preveriť daňová kontrola

07.02.2013, 23:00
Vojna medzi finančnou skupinou Penta a exministrom vnútra Danielom Lipšicom pokračuje.

Lipšic dal včera podnet na daňový úrad a finančnú správu, lebo Pentu podozrieva, že štát okradla o 88 miliónov eur. Penta exministrovi odkázala, že má účtovníctvo v poriadku.

Lipšic v parlamentnej rozprave ku kauze Gorila pripomenul účtovné transakcie, ktoré Penta urobila pri zlúčení poisťovní Apollo a Dôvera. V roku 2009 kúpila poisťovňa Apollo za 113 miliónov eur Dôveru. O čosi neskôr znalec ohodnotil majetok Dôvery na 574 miliónov eur. Takúto hodnotu mala podľa znaleckého posudku vďaka ocenenému poistnému kmeňu, ktorý sa pri predaji nebral do úvahy.

Hrozí Al Caponem
Lipšic si myslí, že z rozdielu medzi kúpnou cenou a skutočnou hodnotou mala Penta odviesť štátu daň, čo neurobila.

„Ak Dôvera stála 574 miliónov eur a predali ju za 113 miliónov, tak ten rozdiel bolo nepeňažné plnenie, ktoré sa podľa zákona o dani z príjmov má dodaniť. Lebo aj nepeňažné plnenia podliehajú daniam,“ tvrdí Lipšic.

Podľa Lipšica v tomto prípade „mecenáši“ zarobili a štátna kasa stratila. „Neplatenie daní je trestné. Najznámejšia gorila, ktorá na tento omyl doplatila väzením, sa volala Al Capone,“ povedal.

Penta o Lipšicovi: Je to sebaprezentácia
Penta uviedla, že si daňové povinnosti riadne plní a len za posledných päť rokov odviedla na daniach okolo 70 miliónov eur. „Poslanec Daniel Lipšic sa vyznačuje tým, že často tvrdo verbálne útočí, pričom následne odmieta za svoje slová niesť zodpovednosť, a to ani vtedy, keď sa preukáže, že ide o účelové lži,“ uviedol hovorca Penty Martin Danko. Penta pre Lipšicove tvrdenia v súvislosti s kauzou Gorila dala aj trestné oznámenie, na základe ktorého polícia začala stíhanie za ohováranie a ďalšie prečiny.

Danko poukázal na to, že zákon o zdravotných poisťovniach zakazoval odplatný prevod poistného kmeňa. Zlúčenie Apolla s Dôverou schválil podľa Danka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolný úrad.

Záporný goodwill
Na účtovnú závierku Dôvery upozornil pred niekoľkými mesiacmi denník Sme, podľa neho si tak akcionári poisťovne vytvorili „finančný vankúš“, ktorý im aj po zákaze zisku umožní vyplatiť si peniaze. Rozdiel medzi kúpnou a skutočnou cenou mal byť zaúčtovaný ako záväzok voči akcionárom, ktorými boli v tom čase finančná skupina Penta a na Cypre registrovaná spoločnosť Prefto Holding Limited.

Zo sumy, takzvaného záporného goodwillu, akcionári neplatili dane. Oslovení daňoví poradcovia pochybovali o tom, že Lipšic so svojimi podaniami na Pentu uspeje.

Podľa účtovnej poradkyne Jany Acsovej znalecký posudok nemusí byť jediné kritérium, na základe ktorého sa určuje trhová hodnota poisťovne. „Závisí tiež od toho, či bola táto operácia urobená pred alebo po roku 2010, odkedy platia nové pravidlá.“

Až od roku 2010 sa záporný goodwill, ktorý vznikol pri kúpe podniku, započítava do základu dane. Poisťovne sa spájali koncom roka 2009. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:59