StoryEditor

Štát nepodpisuje odstupné. Zatiaľ

26.06.2012, 00:00
Noví manažéri v štátnych akciovkách podpisujú zmluvy, na základe ktorých nemajú dostávať žiadne odstupné.

Vláda sa tak chce vyhnúť škandálom so zlatými padákmi. Má sa to však zmeniť. „Ja som podpísal zmluvu bez odstupného,“ hovorí nový šéf Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia Vladimír Ľupták. „Predpokladám však, že jeho výška nezostane na nule,“ dodáva s tým, že by privítal, ak by sa odstupné vyplácalo, avšak limitované. Tvrdí, že o zmene bude ešte rokovať.

Nájsť kvalifikovaných
Aj Úrad vlády priznáva, že kabinet hľadá riešenie. „Je potrebné zdôrazniť, že vláda musí nastaviť primeranú mieru odmeňovania, aby bolo možné nájsť kvalifikovaných ľudí.“

Ľuptákov predchodca Pavol Ďuriník si pri odchode z funkcie odniesol 96 000 eur.
Nový šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker tvrdí, že jeho zmluva neobsahuje žiadne osobitné výhody v prípade skončenia pracovného pomeru. Je podľa neho v súlade so Zákonníkom práce a s kolektívnou zmluvou a „neposkytuje pre generálneho riaditeľa žiadne ďalšie odstupné“. Marcela Hrdá, ktorá viedla poštu pred ním, dostala pri odchode zo štátnej akciovky takmer 180-tisíc eur.

Dodatky, ktoré odstupné rušia
Aj ministerstvo dopravy tvrdí, že situácia so zlatými padákmi sa pri súčasných riaditeľoch a topmanažéroch už nebude opakovať. „Tí, ktorí zdedili takéto zmluvy po svojich predchodcoch, už majú podpísané dodatky, ktoré takéto odstupné rušia,“ povedala Katarína Šimková z tlačového odboru. Pripúšťa však, že situácia sa môže ešte čiastočne zmeniť. „Samozrejme, veľa bude závisieť od novej úpravy problému, ktorú už avizoval predseda vlády.“

Ľupták priznáva, že pri podpise zmluvy bolo pre neho demotivujúce, že nemá dostať odstupné. „Je to otázka toho, či sa to prehodnotí alebo nie. Určite by som to privítal. Nejde len o mňa.“ Výšku svojho mesačného platu odmietol povedať. „Nechcem, aby sa pretriasal v novinách. Nie je na to dôvod. Podľa zákona je táto informácia chránená,“ vysvetlil. Výšku jeho platu včera nezverejnil ani tlačový odbor ministerstva dopravy.

Univerzálna zmluva
Podľa informácií HN manažéri na týchto pozíciách zarábajú okolo 5-tisíc eur mesačne. Ďalších 5-tisíc za každý mesiac dostanú na konci roka, ak splnia hospodárske ciele. Vo vládnom Smere sa hovorí o tom, že sa vytvorí vzor univerzálnej manažérskej zmluvy, ktorú budú podpisovať všetci manažéri pri príchode do štátnych akcioviek. „Takéto riešenie by bolo dobré,“ hovorí podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD). Súhlasí s tým aj predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (Smer-SD). „Áno, také niečo si viem predstaviť.“ Aké odstupné by táto zmluva zabezpečila, poslanci Smeru nespresnili.

Napríklad ministerstvo financií tvrdí, že v rezorte zlaté padáky nehrozia vďaka zásadám odmeňovania, ktoré rezort prijal ešte za bývalej vlády v roku 2011. „V zmysle tohto uznesenia je dodržaná požiadavka na zákaz vyplácania odstupného pri skončení funkcie členom predstavenstiev a dozorných rád spoločností s majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti rezortu. Tento zákaz odstupného bol premietnutý aj do manažérskych zmlúv,“ reagoval tlačový odbor.

Ministerstvo práve teraz vyberá nového šéfa štátneho Tiposu. Pevná zložka jeho platu dosahuje podľa rezortu dvojnásobok priemernej mzdy, teda okolo 1 500 eur. K tejto sume je však potrebné pripočítať podiel z tantiém.

Napríklad niekdajšiemu šéfovi Tiposu Milošovi Roncovi tak bolo vyplatených 80-tisíc eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:16