StoryEditor

Bez peňazí nemocnice skolabujú

15.12.2011, 23:00

Ešte nikdy štát tak brutálne nezasiahol do systému zdravotníctva ako teraz, tvrdí. Nepáči sa mu, že prikázal zvyšovať platy sestrám, no súkromným ambulanciám na to peniaze nedal.

Žiadate od zdravotných poisťovní 100 miliónov eur na vyššie platy lekárov a sestier. Bude táto suma stačiť?
Vychádzame z čísel ministerstva zdravotníctva, ktoré tvrdí, že vyššie platy lekárov si vyžiadajú 35 miliónov a sestier 65 miliónov eur. Predpokladám, že v tých počtoch nie sú zahrnuté sestry, ktoré pracujú v kúpeľoch, no tiež by mali dostať peniaze, a ani zvýšené odvody (asi 35,8 percenta), ktoré zamestnávatelia musia z týchto platov platiť.

Čo sa stane, ak tie peniaze nedostanete?
Ten cirkus, čo tu bol v posledných dňoch v súvislosti s požiadavkami lekárskych odborov, nebol nič v porovnaní s tým, čo sa stane. Najneskôr do pol roka nemocnice skolabujú.

Myslíte tým, že zatvoria niektoré oddelenia a budú nakupovať menej kvalitný zdravotnícky materiál?
To by bol ten lepší prípad. No obávam sa, že skolabuje celý systém, nielen jednotlivé nemocnice. Najprv by, samozrejme, boli ohrozené tie, čo majú najväčšie straty. Združujeme 54 nemocníc a vypočítali sme, že by naše straty za rok 2012 boli 50 miliónov eur, a to len v našich nemocniciach, ktoré hospodária vyrovnane. A čo ostatných 63 nemocníc, ktoré sa už teraz zadlžujú?

Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor tvrdí, že nemocnice dostali viac peňazí na lôžka a na ústavné pohotovostné služby už od decembra. Pomôžu tieto peniaze?
Nestačí to ani na zvýšenie platov doktorov, nie ešte pre sestry. To boli peniaze na výkony, ktoré sme robili, ale nám ich vôbec nepreplácali, čiže sme z nich mali čistú stratu.

Viac peňazí žiadajú aj ambulantní lekári. Odkiaľ majú poisťovne na to zobrať, ak ich jednoducho nemajú?
Čakám, kto sa ako prvý obráti na Ústavný súd. Ešte nikdy štát tak brutálne nezasiahol do rezortu. Prikázal súkromným ambulanciám, aby zvýšili platy sestrám, ale nedal im na to peniaze. To nikde vo svete neexistuje. Kým krajiny OECD dávajú na platy v zdravotníctve 45 percent zdrojov, my dávame len 25 percent. Na druhej strane Európa dáva na lieky len 25 percent a my až 38. V EÚ sme tretí v poradí podľa spotreby liekov, ale sme poslední v rebríčku spokojnosti. V tom je problém.

Veď minister Ivan Uhliarik sa snaží znižovať ceny liekov...
Objavuje teplú vodu. Mal prevziať legislatívu z Česka alebo Nemecka, kde to aj funguje.

Hrozí pacientom zavedenie poplatkov v nemocniciach, ak nedostanete viac peňazí od poisťovní?
Dva razy sme to navrhli, dva razy to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou odmietol. Nie je na to vôľa. Ministerstvo argumentovalo, že namiesto poplatkov zavedie pripoistenie, že má už všetko na to pripravené. A nestalo sa. Kým vláda nezmení nariadenie o nulových poplatkoch, nemôžeme ich zaviesť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:20