StoryEditor

Macejkovej dcéra potichu stúpa na prokuratúre

Dcéra šéfky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej potajme stúpla v rebríčku prokuratúry.

Na krajskej prokuratúre v Trnave vytvorili nové miesto, ktoré obsadila Katarína Marušáková. Podľa informácií HN ide o Macejkovej dcéru, okolnosti jej postupu prokuratúra tají.

Marušáková do Trnavy prišla z okresnej prokuratúry v Dunajskej Strede, kam ju menoval bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Teraz o jej povýšení rozhodol zastupujúci šéf generálnej prokuratúry Ladislav Tichý.

Kraj ani generálna prokuratúra povýšenie priamo nepotvrdili. Marušákovú však HN telefonicky zastihli na jej novom pracovisku. „Ja sa nemám o čom s vami baviť,“ reagovala.

HN sa pýtali Macejkovej, či bol kariérny postup jej dcéry štandardný. Stručne odpovedala, že áno. Jedným slovom tiež odmietla, že by to mohlo vniesť pochybnosti do nezávislosti rozhodovania o podaniach, ktoré sa týkajú generálnej prokuratúry. Z rozhodovania sa nedávno vylúčil ústavný sudca Ján Auxt, ktorého dcéru Tichý vymenoval za prokurátorku v Banskej Bystrici.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová povedala, že výberové konania na miesto prokurátora v Trnave boli v súlade so zákonom. K ostatným otázkam sa vyjadriť nechcela. „Prokurátor má právo na ochranu údajov o svojej osobe,“ hovorí.

Čo je tajné?
Trnavská prokuratúra potvrdila informáciu HN, že na kraji bolo vytvorené nové tabuľkové miesto. To musela schváliť generálna prokuratúra. „Na krajskej prokuratúre, ako aj okresných prokuratúrach v obvode jej pôsobnosti bola v minulosti zvýšená systemizácia funkčných miest prokurátorov,“ napísal hovorca Mojmír Huna. Nové miesta podľa neho „súviseli s prehodnotením zaťaženosti prokurátorov na jednotlivých úsekoch“.

Prokuratúra nechce prezradiť, kedy bolo výberové konanie, v ktorom uspela Marušáková, ani koľko uchádzačov sa do neho prihlásilo. Podľa informácií HN sa malo uskutočniť na konci minulého roku, v novembri alebo decembri. Aj tu sa prokuratúra odvoláva na osobné údaje, na ktorých zverejnenie podľa Hunu Marušáková nedala súhlas.

Podľa zákona majú prokurátori, podobne ako sudcovia, nárok, aby sa bez ich súhlasu nezverejňovala ich tvár a bydlisko. „Informácie, ktoré sa netýkajú súkromia, ale organizácie úradu v súvislosti s verejnými činiteľmi, by nemali byť považované za osobné údaje,“ myslí si právnik Peter Wilfling.

Dĺžku praxe neprezradili
Huna neprezradil ani to, koľko rokov Marušáková pôsobí vo funkcii prokurátora. Podľa zásad funkčného postupu mohla byť na kraj preložená, ak má najmenej štyri roky prokurátorskej praxe. „Žiadnemu z uchádzačov, ktorí sa dosiaľ prihlásili do výberových konaní uskutočnených na krajskej prokuratúre Trnava, nebola udelená výnimka zo započítateľnej praxe,“ uviedol.

Gedrová tvrdí, že na rozhodnutie o nových prokurátoroch nemá vplyv ich priezvisko ani príbuzenský vzťah s vplyvnými sudcami. Na rodinné prepojenie v námietke zaujatosti ústavného sudcu Auxta poukázal Jozef Čentéš, ktorý sa na Ústavnom súde sťažuje, že nebol vymenovaný za generálneho prokurátora. Čentéš namietal, že množstvo záujemcov o prokurátorskú funkciu prevyšuje niekoľko stonásobne počet voľných miest. „Ján Auxt by z vďačnosti za privilégium, ktorého sa dostalo jeho blízkej osobe, mohol uprednostniť záujmy súčasného vedenia prokuratúry,“ uviedol Čentéš v námietke. Auxt reagoval, že ide o útok na jeho osobu, kvôli ktorému už nevie zaručiť nestranné rozhodovanie o
Čentéšovi.

Ako rozhodovala
V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora, v ktorej uspel Čentéš, je na Ústavnom súde viacero podaní. Vlani v októbri rozhodol o podaní poslancov, ktorí žiadali o výklad ústavy v súvislosti s povinnosťou prezidenta vymenovať generálneho prokurátora. Súd umožnil hlave štátu nevymenovať prokurátora, ak existujú závažné skutočnosti, ktoré sa týkajú osoby kandidáta. Macejková k rozhodnutiu, ktoré bolo zverejnené koncom roka, priložila vlastné stanovisko. Nad rámec nálezu mieni, že kritériom na rozhodnutie prezidenta môže byť už len absencia „osobnej dôvery“.

Výberové konania na prokurátora mali byť podľa nového zákona exministerky Lucie Žitňanskej otvorené a verejnosti prístupné. Platnosť tejto zmeny však pozastavil Ústavný súd. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 01:20