StoryEditor

Tretím vo Ficovej vláde mala byť SMK (video)

Rok po prehre. Predseda mimoparlamentnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v rozhovore pre HN.

Hľadá nového volebného lídra, prestavuje stranu a chystá „veľkolepý návrat“. O Ficovi hovorí, že sa k HZDS správal likvidačne, o Slotovi, že sa bojí trestného stíhania. Vladimír Mečiar.

Ste presne rok mimo veľkej politiky. Aký je to pocit po tých desaťročiach na politickom výslní?
Nie som mimo, ja som stále vo veľkej politike. Aj mimoparlamentná opozícia je opozíciou. Využívame tento čas, aby sme sa vrátili k svojej podstate: vyšli sme z ulíc, vrátili sme sa „na ulicu“. Prestavujeme všetko na nový systém, celú stranu, aby sme vedeli v ďalších voľbách ponúknuť nových ľudí aj nové riešenia.



Nechýba vám ten stres, na ktorý ste boli roky zvyknutý?
Veľký stres je to, čo robíme teraz, keď prehodnocujeme absolútne všetko. A musíme definovať ciele na ďalších dvadsať rokov.

Ani po roku však nič nenaznačuje, že by ste sa mali vrátiť „hore“. HZDS sa pohybuje okolo troch percent. Ľudia, ktorí sú nespokojní s touto vládou, sa hlásia skôr k Smeru-SD.
Prieskumy ukazujú, že nerastieme, ale ani neklesáme oproti voľbám. Po prelomení 5-percentnej hranice však ten rast bude evidentnejší. Pre ľudí sa podľa medializácie a spôsobu robenia politiky zdá byť Smer nositeľom nejakého odporu voči tejto vláde, ale východiskom budeme my. Viackrát sme sa dokázali veľkolepo vrátiť. Urobil som to trikrát, tak prečo nie aj štvrtýkrát?

S akými ľuďmi?
S novými.

Kto to bude?
Predstavím všetkých postupne.

Budú to verejne známe tváre?
Nie populárni, ale pracovití ľudia, ktorí idú za myšlienkou a za cieľom.

HZDS hľadá volebného lídra pre voľby 2014. Už ste ho našli?
Bude to funkcia šéfa volebného tímu. A tých volieb bude v roku 2014 niekoľko. Prezidentské, tam treba postaviť kandidáta. Do Národnej rady, kde bude kandidátku viesť už nový líder. A budú aj voľby do VÚC a komunálne.

Hľadáte aj nového predsedu, alebo len volebného lídra?
Hľadáme lídrov, ktorí povedú kandidátky.

Koho chcete vy za lídra?

To je ešte zavčasu.


Ale bude to musieť byť poriadny „kaliber“. Nedávno ste totiž povedali, že hľadáte osobnosť, ktorá rozbije dvojicu Fico – Dzurinda.
Nepochybujte, že bude.

Bude to niekto zvnútra strany, alebo hľadáte aj mimo strany?
Aj mimo strany. Hľadáme takých, ktorí by vedeli dať politike obsah, ale aj tvár, aby jej vedeli ľudia veriť.

To, že hľadáte volebného lídra, znamená, že už nemáte záujem byť ešte raz predsedom vlády?
Ja sa nevyjadrujem k pozícii premiéra. Chceme deliť kožu vlka, ktorý je ešte v lese?

Trikrát ste boli premiérom. Prijali by ste túto výzvu aj štvrtýkrát?
Tie tri razy, čo som tam bol, tak som sa strašne nadrel. Je veľa kruhov na Slovensku, ktoré si myslia, že ešte jedno obdobie by sa Slovensku zišlo s tým istým premiérom. Veľa ľudí si to myslí.

Myslíte si to aj vy?
K tomu sa ja teraz nevyjadrujem.

Dvakrát ste neúspešne kandidovali aj na prezidenta, máte v pláne v roku 2014 kandidovať opäť?
Ja ako osoba? Vylučujem to.


Viete si predstaviť, že by ste podporili za prezidenta Roberta Fica, ktorý pripustil pre budúcnosť takúto ambíciu?
Vôbec sa tým teraz nezaoberám. Ja som kedysi vyhlásil, že by sme vedeli podporiť Roberta Fica. Aj to pripúšťal, no v deň, keď sa to malo vyhlásiť, že prijíma kandidatúru, tak odstúpil.

On aj vážne uvažoval, že by kandidoval?
Rozhovor sme mali veľmi vážny. Dohodli sme sa na dni, kedy oznámi výsledok. A výsledok bol, že nie.

Fico pred pár dňami pre HN povedal, že pozorne sleduje vývoj v HZDS. Povedal, že by bolo dobré, keby sa HZDS dostalo do parlamentu, zvýšili by sa tým šance poraziť pravicu. Vnímate to tak, že je HZDS stále jeho „prvou voľbou“ pre koalíciu?
Jednou z chýb v bývalej vláde boli vzájomné vzťahy – dominancia Smeru bola príliš veľká. Správal sa k partnerom likvidačne.


Išli by ste teda ešte raz do takéhoto koaličného zloženia?
Akékoľvek koaličné zloženie nerobí žiadny politik. Robí to volebná matematika.

Je pre vás prijateľnejšia táto vláda, alebo Robert Fico a jeho Smer?
Nedá sa vybrať, či táto vláda, alebo iná vláda. Predstava HZDS vo všetkých zásadných krokoch tejto vlády je iná. Predstava o usporiadaní spoločnosti ako celku je iná, ale je iná aj ako „smerácka“. To sa nedá povedať, že my ideme niekomu posluhovať.

Vedeli by ste však skôr fungovať pod Ivetou Radičovou, alebo vám skôr vyhovuje Robert Fico?
Zažil som aj vládu Vladimíra Mečiara. A to bolo najlepšie.

A počítate vy vôbec so Smerom? Najmä po tom, čo ste nedávno tvrdili, že Fico vás veľakrát klamal v zásadných veciach, že ho poháňa túžba byť absolútnym vládcom...
Pozrite, Jána Slotu neuznávam ani ako človeka, ani ako politika. A musel som s ním sedieť v jednej koalícii. Ten súhrn síl vám dáva niekedy tú čiaru vývoja úplne iným smerom, ako chcete. Iné riešenia v tom čase neexistovali. Veď som mal rozhovory aj s Dzurindom a neviedli k ničomu. Rozhovory som mal aj s Ficom – s tým, že tretieho partnera mal právo vybrať si sám. Treba povedať pravdu, že tým tretím partnerom mala byť SMK. A až na samý záver, keď sme prišli k uzatváraniu koaličnej dohody, mi bola predstavená SNS. „Hrklo“ to vo mne, ale prijal som to ako rozhodnutie partnera, ktorý za to preberá zodpovednosť.

Vy ste presadzovali SMK?
Nie. Ja som povedal, že nech si Smer vyberie sám. Nedávali sme žiadne podmienky.

Čo vtedy na poslednú chvíľu rozhodlo v prospech SNS?
Neviem. Rozprával som sa na túto tému s Robertom Ficom veľa ráz. Ale bolo to medzi štyrmi očami, takže prepáčte.

Bola by s odstupom času podľa vás vláda Smer – HZDS – SMK lepšia, ako tá s SNS?
Nemôžem to povedať. V politike môžeme totiž hovoriť len o reálnych veciach.



Ale SNS bola asi najväčším problémovým článkom vlády, okolo ktorej bolo najviac káuz.
Nemala by ich aj SMK? To neviem. Ale uznávam, že SNS bola najväčším problém tej vlády. Pokiaľ ide o postavenie SMK v tom čase, museli by sme rokovať o mnohých veciach, záväzkoch. Nejaké neformálne rozhovory medzi nami a SMK boli, kde sme si povedali, aké by bol status quo pre naše „áno“. Ale k tomu nedošlo. Išiel som z Trenčianskych Teplíc s tým, že budem podpisovať dohodu s SMK. Prišiel som do Bratislavy a bola to SNS.

Vy ste nedávno povedali, že „tak ako sa kradlo za Fica, tak sa ešte nekradlo“. Ako ste to mysleli? Mysleli ste tým Smer? SNS?
Celkovú atmosféru tejto spoločnosti. Veď ja som kritizoval korupciu aj v období vtedajšej vlády, dištancoval som sa od niektorých praktík. Miera toho bola priveľká, preto bola taká kritika.

Máte pocit, že Robert Fico ako predseda vlády podporoval korupciu?
Ja by som nepovedal, že bol podporovateľ korupcie, to nie. Ale na to, aby našiel účinné zbrane, ako to potlačiť, treba trošku viac skúseností. A tam sme sa v komunikácii celkom nezhodli.

Kto kradol podľa vás najviac v tom období?
Väčšinou tá prax išla cez nastrčené záujmové skupiny. Tam sa nikto neangažuje ako osoba, možno, že kdesi vzadu ten proces aj riadi. Ale boli to rôzne skupiny, ktoré si diktovali podmienky pomaly aj v štátnej správe.

Na ktoré koaličné strany boli naviazané tieto skupiny?
My sme nemali niečo také.

Ostatní mali? Smer, SNS?
Ja sa vyjadrujem za HZDS.

Smer ste označili aj za hlavnú príčinu, prečo sa HZDS po voľbách 2010 nedostalo do parlamentu. Fico tvrdí, že žiadna dohoda o spoločnom postupe vo voľbách 2010 nebola. Ako to teda bolo?
Pravdu má v tom, že nebola koaličná zmluva. Bola džentlmenská dohoda.

Aká?
Že vládu postavíme spolu, bez tretieho partnera. A že vo voľbách si navzájom pomôžeme. Počítali sme v kampani s tým, že tá koncovka bude postavená na spoločnom vystúpení Roberta Fica a mňa, kde povieme, že chceme vládu vytvoriť spoločne. Čo sa nikdy nestalo. Naopak. Smer otočil posledné dva-tri týždne pred voľbami a išiel do našich radov. Prebrali nám ľahko časť tímu aj voličov.

Prečo podľa vás Fico cúvol?
Zrejme sa zľakol, že nebude mať toľko voličov. Myslel si, že to bude veľký prepadák. Sami sa však dostali do izolácie. Majú síce veľa poslancov, ale ich sila je menšia ako sila Matoviča.

Do vlády sa po voľbách dostali nové strany – Most-Híd, SaS. Čo na nich hovoríte?
Medzi Mostom a SMK nie je rozdiel, jedine Béla Bugár má trošku miernejšiu rétoriku, je menej radikálny.

A SaS?
Vnímam ich ako srandistov. Oni v budúcich voľbách nebudú a dovtedy ešte porobia veľa hlúpostí.

Do budúcich volieb sa hlási Anna Belousovová, ktorá odišla z SNS a zakladá vlastnú stranu. Má šancu?
Anna Belousovová je protipól Jána Slotu. Stotožňujem sa so všetkým, čo na jeho adresu povedala. Ona mala pravdu, nie Slota. Lenže SNS je vodcovská strana. Anna Belousovová môže priniesť nové názory, ale samotná jej strana bude mať problém. Ale ani Slota nebude mať na ružiach ustlané. Časť voličov mu zoberie.

V kuloároch sa hovorilo, že Belousovová rokuje s HZDS. Bolo to tak?
Bola to fáma, vymyslel si ju Ján Slota, aby ju istým spôsobom kompromitoval. Žiadne rozhovory neboli.

Viete si s ňou predstaviť spoluprácu?
Sme otvorení na diskusiu s kýmkoľvek.

Koalícia sa už po niekoľkýkrát snaží zrušiť amnestie, ktoré ste udelili ako zastupujúci prezident na skutok zavlečenia Michala Kováča ml. Získala na svoju stranu aj Jána Slotu, ktorý zmenil názor a podporuje ich zrušenie. Ako to vnímate?
Ján Slota sa bojí. Je to v podstate zbabelý typ človeka, ktorému sa trasú ruky, keď nemá vypité. Keď prišiel Dzurinda, išiel sa vyplakať na jeho prsia a prosil ho o odpustenie za všetko, čo robil v našej vláde. Prišiel Fico, znovu. Prišla nová vláda, Slotov strach, že bude stíhaný... Bude slúžiť komukoľvek, akokoľvek. Pomôže tejto vláde toľkými hlasmi, koľko bude potrebovať.

Za čo by mal byť stíhaný?
Bojí sa...

Viete o niečom z jeho minulosti, kvôli čomu by sa mal obávať stíhania?
Sú tu orgány činné v trestnom konaní, ktoré by mali možno niektoré veci vyhodnotiť inak. Je to môj osobný právny názor. Ale pokiaľ ide o skutky, nechcite to odo mňa.

Ide o veci, ktoré sa diali počas vlády, v ktorej ste s ním boli?
Nechcite to odo mňa. Ale poznáme termín politickej prostitúcie. Tak toto je čosi takéto.

Píšete pamäti, bude v nich aj niečo viac, ako to, čo ste doteraz už povedali?
Bude tam ešte viac podrobností a ešte viac pikantností. Rozrobených je 12 kníh. Som posledný existujúci svedok, ktorý bol pri všetkom. Ak neurobím tú výpoveď ja, tak už nemá kto.

Kto je Vladimír Mečiar
Trojnásobný predseda slovenskej vlády. Od roku 1991 je lídrom HZDS, neskôr ĽS-HZDS. Dvakrát neúspešne kandidoval za prezidenta. V roku 2006 sa jeho strana dostala do vlády Roberta Fica (Smer-SD). On bol v tom čase poslancom NR SR. Preferencie strany ku koncu volebného obdobia klesali až na hranicu zvoliteľnosti. Prepad HZDS potvrdili aj voľby: 4,32 % ľudovcov do parlamentu neposunulo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:19