StoryEditor

Hedviga Malinová do ústavu nepôjde

15.08.2012, 00:00
Duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej nebudú skúmať v ústave. Žiadosť prokurátora totiž stopol súd.

„Okresný súd zamietol návrh prokurátora, ktorý hovoril o tom, že má absolvovať vyšetrenie duševného stavu pozorovaním v ústave,“ potvrdil jej obhajca Roman Kvasnica. Upozorňuje však, že rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Informáciu o žiadosti prokurátora priniesol denník SME. Andrea Predajňová z Generálnej prokuratúry odkázala, že prokuratúra zaujme k zamietnutiu návrhu stanovisko až po doručení rozhodnutia okresného súdu.

Prokuratúra tvrdí, že žiadala o pozorovanie v ústave v „záujme zabezpečenia všetkých práv“ obvinenej. Nepozdávali sa jej lekárske správy, ktoré advokát predložil do vyšetrovacieho spisu. „Prizvaní znalci nemohli spracovať znalecký posudok, pretože právni zástupcovia naliehali, aby boli prítomní po celý čas znaleckého úkonu. Podľa vyjadrenia jedného z nich mal jeden z právnych zástupcov obvinenej nahrávať bez súhlasu priebeh znaleckého vyšetrovania,“ povedala Predajňová.

To bolo podľa nej dôvodom, prečo znalci navrhli, aby sa vyšetrenie duševného stavu Malinovej vykonalo v ústave. „S týmto sa prokurátor stotožnil a požiadal sudcu o vydanie návrhu na nariadenie pozorovania v ústave,“ vysvetlila Predajňová.

Údajný útok na Malinovú sa odohral v auguste 2006. Prepadnúť ju mali dvaja holohlaví muži, ktorí ju dokopali a počarbali jej oblečenie protimaďarskými nápismi. V máji 2007 polícia Malinovú obvinila z krivej výpovede a krivej prísahy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:17