StoryEditor

Nováky chcú zachrániť tri firmy

25.09.2012, 00:00
Vojenský opravárenský podnik si chce prenajať jedna česká a dve slovenské firmy.

Prácu pre desiatky ľudí na hornej Nitre chcú zachrániť traja investori. Štátu sa ponúkli, že si dlhodobo prenajmú Vojenský opravárenský podnik v Novákoch, ktorý pred piatimi rokmi zasiahol výbuch a odvtedy sa zmieta v problémoch. Ministerstvo obrany otvorilo obálky s ich ponukami včera. Ich mená tají. HN sa však podarilo zistiť, že ide o
českú firmu STV Group a slovenské firmy MSM Martin a Corvus Slovakia.

Viac zamestnancov
Koľko za firmu v strate núkajú, zatiaľ nie je známe. Najsmelšie plány majú podľa zistení HN Česi, ktorí si trúfajú dostať podnik do plusu do troch rokov. „S podnikom chceme nakladať tak, aby mohol byť aspoň v eurovom zisku,“ povedal pre HN projektový manažér STV Group Bohumír Pospíšil. Zároveň potvrdil, že chcú navyše zamestnať 50 až 60 ľudí.

MSM Martin, ktorej spoločníkom je aj bývalý šéf nováckeho podniku Marián Goga, sľubuje nateraz zachovanie súčasných 130 pracovných miest.

Obaja hráči v súťaži chcú okrem iného zachovať aj tradičné zameranie podniku – na likvidáciu munície a výrobu jednoduchých strojov. „Rozloženie predpokladáme tak 50 ku 50,“ dodáva Goga.

Tretí z uchádzačov firma Corvus Slovakia nám do uzávierky neodpovedala, či sa do súťaže zapojila. Dva dôveryhodné zdroje to však HN potvrdili.

Zisk nie je istý
Odborníci nie sú presvedčení, že vstupom nového strategického investora sa stane podnik ziskový. „Vláda by mala tento podnik ponúknuť na predaj v transparentnom medzinárodnom tendri. Tam by sa jasne ukázalo, akú má ešte hodnotu a či sa môže zachrániť ako celok,“ vraví riaditeľ Inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Podľa Goliaša sa zatiaľ nedá povedať, či má firma šancu byť v zisku. To by podľa neho ukázal buď tender, alebo nezávislý audit.

Opatrný je aj samotný Goga. „Je to problematické. Výroba tam dnes viac-menej stagnuje. Nie sú realizované žiadne rozvojové aktivity. Zákazníci odchádzajú. Všetko závisí od toho, ako sa nám ich podarí pritiahnuť naspäť.“

Podľa návrhu ministerstva by si potenciálny strategický partner mal prenajať časť majetku zbrojovky na 20 rokov. Ďalšou podmienkou je zachovanie súčasnej zamestnanosti aspoň počas piatich rokov. Okrem výšky nájomného či kúpnej ceny za predávaný obežný majetok je aj počet pracovných miest kritériom, ktoré rozhodne o víťazovi. Novácky podnik bol donedávna v reštrukturalizácii. O jej ukončení rozhodol v apríli okresný súd v Trenčíne. Vlani podnik skončil v strate 2,3 milióna eur.

Zlú situáciu v štátnom podniku riešila aj minulá vláda. Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) chcel pritiahnuť do podniku súkromného investora formou zmluvy o združení. Štát a súkromník by tak podnik spravovali spoločne.

O podnik v minulosti prejavila záujem aj Sitno holding, za ktorou stojí bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák. Spoločnosť výmenou za sklady a halu podniku požičala firme 70-tisíc eur na výplaty zamestnancov. Spoločnosť neskôr od týchto zmlúv odstúpila. Černák HN potvrdil, že do súťaže o dlhodobý prenájom VOP Nováky sa nezapojil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:13