StoryEditor

Frešo žiada nie Smeru. Bugár nepočúva

17.02.2013, 23:00
Župné voľby. Líder SDKÚ vyzval ostatné stredopravé strany na odmietnutie koalície s vládnou stranou. Jeho kolega z Mosta to nevylúčil.

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo vyzval všetky stedopravé strany, aby neuzatvárali koalície s vládnou stranou Smer-SD v blížiacich sa župných voľbách. Tvrdí, že to je jediná cesta, ak chcú byť alternatívou voči politike Roberta Fica.

„Upozorňujeme na vážnosť aktuálnej politickej situácie. Vláda jednej strany vážne ohrozuje Slovensko v hospodárskej, právnej a spoločenskej oblasti. Voči politike Smeru-SD treba postaviť reálnu alternatívu, “ vyhlásil po skončení rokovania Ústrednej rady SDKÚ-DS v Liptovskom Mikuláši v sobotu. Strany Ľudovej platformy vyzval, aby podpísali dohodu spoločnom postupe vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

Počas víkendu rokovala aj Republiková rada Mosta-Híd. Odtiaľ ale jasné nie Smeru nezaznelo. V prípade, že sa v niektorom z krajov nepodarí vytvoriť koalíciu v rámci strán ľudovej platformy, predseda Mosta Béla Bugár pripustil, že budú rokovať aj s inými. „Nič nevylučujeme,“ odpovedal na otázku, či by šli aj do kolície so Smerom.
Najproblematickejšia situácia bude pritom podľa Bugára v Nitrianskom kraji. „Tam vždy vznikla slovenská koalícia proti Maďarom,“ skonštatoval Bugár.

Naopak, Nová väčšina Daniela Lipšica jednomyseľne rozhodla, že do koalície so Smerom nepôjde. Predseda Daniel Lipšic v tejto súvislosti poznamenal, že Smer-SD dnes okrem ovládnutia mocenských a kontrolných inštitúcií v štáte má pod kontrolou aj väčšinu samosprávnych krajov. „Ambíciou stredopravých strán by malo byť tento stav zmeniť a to vo všetkých krajoch,“ uviedol po rokovaní Republikovej rady.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:59