StoryEditor

Slovák, ktorý v Poľsku tlačí najlepšie knihy

29.05.2012, 00:00
Ľudomír Molitoris vybudoval u našich severných susedov od nuly vydavateľstvo, ktorého tituly bodujú na knižných veľtrhoch.

Začínali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Takmer dve desaťročia riadi v Poľsku úspešné vydavateľstvo, ktoré si získalo povesť vysoko kvalitnej tlače i grafického dizajnu. Slovák Ľudomír Molitoris ho vybudoval úplne od nuly, doslova na zelenej lúke. Knihy z jeho vydavateľstva dnes získavajú ocenenia na celoštátnych veľtrhoch. „Za tie roky sme vydali už zhruba 800 titulov. Celkovo ide o milióny kníh, ktoré skončili u poľských i zahraničných čitateľov. Zviditeľnili sme sa nimi už aj na Slovensku,“ hovorí Molitoris.

Desiatky kníh ročne
Spojenie „tlačiť u Slovákov v Krakove“ je dnes v Poľsku ukážkou toho, ako sa dá vydať kvalitná kniha za primeranú cenu. Vydavateľstvo Spolku Slovákov v Poľsku na čele s Molitorisom si u našich severných susedov podchytilo umelcov aj inštitúcie. Tlačí knihy Poľskému zväzu výtvarných umelcov, Zväzu poľských literátov či tamojšej štátnej správe a samosprávam. Vydáva asi 70 titulov ročne.

Na poľskom trhu sa vydavateľstvu podarilo uchytiť aj vďaka vlastnej tlačiarni. „Zákazník u nás môže sledovať a konzultovať výrobu svojej knihy od počiatočných prípravných prác cez zalamovanie u grafika až po koniec v samotnej tlačiarni,“ opisuje Slovák svoj recept na úspech.

O jeho práci najlepšie vypovedajú ocenenia, ktoré mu udelili. Na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Varšave získalo vydavateľstvo trikrát hlavnú cenu v súťaži o najkrajšiu
poľskú knihu. Naposledy sa tak stalo vlani, keď najväčší úspech zožalo za obrazovú publikáciu o dielach poľského výtvarníka Jerzyho Zielinského pod názvom Skromné bdenie.

Od nuly k úspechu
Po páde režimu u našich severných susedov kúpil Molitoris so Spolkom Slovákov v Poľsku najprv budovu pre tlačiareň. Hoci bola v dezolátnom stave, zariskoval, a vyplatilo sa. Pre tri tlačiarenské stroje postavili malú výrobnú halu a od roku 1993 už sami tlačili časopis Slovákov s názvom Život.

Ich vydavateľská činnosť sa čoraz viac rozrastala. „Postupne sme sa presadili najmä v prostredí krakovských umelcov – maliarov, grafikov, básnikov a publicistov, ktorým vyhovovalo domácke prostredie malého vydavateľstva,“ hovorí Molitoris.

Počas rokov tvrdej práce sa vydavateľstvo pod jeho taktovkou vypracovalo medzi špičku v Poľsku. „Podarilo sa nám získať stálych zákazníkov, ktorí dnes tlačia svoje knihy výlučne u nás. V súčasnosti sme napríklad najväčším vydavateľom mladej poľskej poézie,“ tvrdí Slovák pôvodom zo Spiša.

Odvtedy sa investované peniaze vďaka tlačiarni niekoľkonásobne vrátili. Staré tlačiarenské stroje vymenili za nové, oveľa modernejšie, a to sa odrazilo aj na lepšej kvalite tlače.

V meste tlačiarní
Konkurencia v Poľsku je však v tejto oblasti neúprosná. Len v samotnom Krakove funguje zhruba 400 tlačiarní. Počas krízy niektoré skrachovali. Napriek úspechom to ani Vydavateľstvo Spolku Slovákov v Poľsku nemá ľahké. „Európska únia najnovšie ničí zdravú konkurenciu. Nepremyslene podporuje niektoré vydavateľstvá v južnom Poľsku. Tie vďaka peniazom z eurofondov tlačia ceny kníh pod úroveň výrobných nákladov,“ sťažuje sa Molitoris.

A ako si spomína na príchod do Krakova po vyštudovaní vysokej školy v Bratislave? „Prišiel som s jedným malým kufrom a prenajal si skromný byt. Privyrábal som si ako tlmočník,“ opisuje Slovák na neľahké začiatky. Dnes už uvažuje nad vybudovaním malého hotela, ktorý by mohol priniesť ďalšie peniaze na projekty Slovákov žijúcich u našich severných susedov. „Mojím receptom je dobrá a poctivá práca. Myslím, že tá je pre podnikateľa najlepšou reklamou,“ hovorí Molitoris.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:39