StoryEditor

Smer s Uhliarikom vo vláde neráta

28.02.2012, 23:00
Ak Smer a KDH vytvoria vládu, Raši avizuje, že kreslo ministra zdravotníctva preberie on.

 Keby vládu mal zostavovať Smer-SD s KDH, s Ivanom Uhliarikom (KDH) ako ministrom zdravotníctva sa neráta. Povedal to exminister Richard Raši na včerajšom okrúhlom stole o stratégiách v zdravotníctve, ktoré organizovalo vydavateľstvo Ecopress. Podľa Rašiho sa šíria reči, že Smer už má s KDH podpísanú dohodu o budúcej spolupráci. „Žiadna dohoda nie je. Smer má ambíciu držať si tento rezort a keby aj neviem k čomu došlo, pán doktor Uhliarik je pre nás absolútne neprijateľnou alternatívou,“ povedal.

Raši chystá návrat
KDH to nechcelo komentovať. „Chodím po Slovensku a snažím sa získať čo najlepší výsledok. Zostavovať vládu 28. februára je predčasné,“ reagoval Július Brocka.

Podľa politológa Pavla Marchevského je zdravotníctvo rezort, ktorý zaváňa problémami.

„Ak by ho Smer prenechal KDH, tak len za podmienky, aby ho neviedol človek spájaný s Pentou či kauzami ako je Gorila.“

Raši už bol šéfom rezortu zdravotníctva vo vláde Roberta Fica v rokoch 2008 až 2010. Momentálne je primátorom Košíc a tieňovým ministrom zdravotníctva v Smere. Už sa netají tým, že primátorské kreslo chce uvoľniť a zasadnúť do toho ministerského. „Nie je možné byť primátorom aj ministrom zároveň. Alternatíva môjho návratu je reálna,“ potvrdil.

Práve v oblasti zdravotníctva je medzi KDH a Smerom vážny rozpor. Smer totiž vyhlasuje, že treba úplne zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Presadzuje ju Uhliarik, pre protesty lekárov sa však musela odložiť. „Súčasný socialistický model príspevkových organizácií je zastaraný. Ak sú akciovky nepriechodné, treba nájsť iný model, ale určite treba transformáciu dokončiť,“ vyhlásil aj včera Uhliarik. „Akciovky idú podľa Obchodného zákonníka a štát nemá páky, aby zasiahol,“ dôvodí potrebu zastaviť transformáciu Raši. O nesprávnosti tohto kroku svedčí podľa neho aj to, že nemocnice, ktoré sa mali transformovať, „vytvárajú dlhy aj v súčasnosti a už by išli do konkurzu, alebo by boli ohrozené veriteľmi“.

Prínos akcioviek?
Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula prínos zmeny nemocníc na akciovky nevidí. Tvrdí, že štyri nemocnice Trnavského samosprávneho kraja, ktoré už fungujú ako akciové spoločnosti, sú na hranici konkurzu. „Prísnejšie ekonomické pravidlá sa dajú zaviesť aj v terajších príspevkových organizáciách.“

Potvrdil to aj riaditeľ nemocnice v Bardejove Marián Petko. Jeho nemocnica už niekoľko rokov funguje ako akciovka. „V roku 2007 sme boli vo vyrovnanom rozpočte. Teraz, po úprave platov lekárov a sestier, plánujeme stratu 1,6 milióna eur, čo znamená, že nemocnica v júni nebude schopná poskytovať zdravotnú starostlivosť, “ tvrdí Petko.

Uhliarik nedopadol dobre
Uhliarik nedopadol dobre ani v hlasovaní účastníkov konferencie z radov zdravotníckych organizácií, ktorí hlasovali o tom, kto by pre nich bol najprijateľnejší minister. S obrovským náskokom vyhral suverénne Raši so 111 hlasmi. Dosluhujúci Ivan Uhliarik získal len osem hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:47