TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Bittó Cigániková: Finančná motivácia nie je pri očkovaní najlepším riešením

04.07.2021, 16:29
Autor:
TASRTASR
Jana Bittó Cigániková (SaS) sa v dueli na TA3 stretla s podpredsedom Smeru Richardom Takáčom.

Snažiť sa zvyšovať zaočkovanosť finančnou motiváciou nie je najlepšie riešenie. V diskusnej relácii televízie TA3 v politike sa na tom zhodli predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. Zhodli sa aj na tom, že chýba efektívna očkovacia kampaň.

"Najväčšou motiváciou je sloboda," zdôraznila Cigániková postoj SaS. Za najhlavnejšie a zároveň doteraz nedostatočné považuje informovanosť a naozajstnú očkovaciu kampaň. "Teraz reálne neexistuje, táto téma bola podcenená," povedala.

Takáč súhlasí s tým, že ľudia nie sú dostatočne objektívne informovaní o výhodách, ale i rizikách vakcinácie. "Očkovanie musí ostať dobrovoľné," povedal za stranu Smer-SD.

Prvoradá je dobrovoľnosť 

Dobrovoľnosť a dostatok informácií sú podľa neho prirodzeným spôsobom, ako možno zvýšiť počet zaočkovaných.

Finančné motivácie, ktoré predstavil minister financií, nepovažuje za správny postup, najmä, ak majú byť hradené zo štátneho rozpočtu. Pri sprostredkovacom bonuse sa obáva zneužitia.

V prípade otázky spoplatnenia testov, ktoré budú musieť absolvovať nezaočkovaní, si Cigániková osobne myslí, že jeden-dva PCR testy mesačne by mali byť zadarmo, ďalšie by si mali nezaočkovaní hradiť.

Takáč je presvedčený, že štát by mal zabezpečiť na vlastné náklady aj test pre tých, ktorí prichádzajú z dovolenky, argumentuje nákladmi pre viacčlennú rodinu.

Odvolanie Matoviča

Poslanci sa venovali aj dianiu v parlamente pri odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Bittó Cigániková zdôraznila, že SaS sa pri hlasovaní zdržala preto, lebo ich záväzkom je koaličná zmluva.

Pripomenula, že liberáli majú vážne výhrady k Matovičovmu pôsobeniu v čele rezortu financií i jeho komunikácii, odmietla však Matovičove tvrdenia, že šéf SaS Richard Sulík mal zháňať hlasy na jeho odvolanie. "Je to jedno z ďalších klamstiev Igora Matoviča," zdôraznila.

Takáč povedal, že boli kuloárne informácie, že SaS chcela zahlasovať za odvolanie Matoviča. "Mali sme informácie, že aj Sme rodina takto lavírovala, pričom časť Za ľudí sa zdržala. Myslím si, že Igor Matovič za rok a pol jednoznačne preukázal, že je človek, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť," podotkol.

Podľa Bittó Cigánikovej sa dôvody, pre ktoré opozícia chcela odvolať Matoviča z funkcie, týkali obdobia, za ktoré expremiér voči sebe už vyvodil politickú zodpovednosť.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay 02 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 03 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 04 - Modified: 2024-04-09 16:09:05 - Feat.: - Title: Pol roka práce ministra Takáča neprinieslo žiadne ovocie. Je to klamanie občanov, tvrdí hnutie Slovensko 05 - Modified: 2024-04-09 08:10:36 - Feat.: - Title: Fico a Takáč hovoria o odpočte plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:45