StoryEditor

Fico zakáže zisk poisťovní. Ministerka hľadá spôsob

16.04.2012, 00:00

Nájsť spôsob, ako zakázať zdravotným poisťovniam zisk a neporušiť pri tom ústavu. Aj túto neľahkú úlohu dostala od premiéra Roberta Fica ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer-SD). Ficova strana už raz zakázala poisťovniam vyplácanie zisku v roku 2007. Ústavný súd však jej zákon vyhlásil za protiústavný a vláda Ivety Radičovej ho musela zmeniť. "Dnes pracujeme na tom, aby bol nový zákon v súlade s nálezom Ústavného súdu, ako aj s požiadavkami európskeho práva," vyhlásil Fico. Podľa neho je nemorálne, aby poisťovne vytvárali zisk z peňazí, ktoré jej zo zákona všetci posielame. Musia sa uspokojiť s peniazmi, ktoré majú na svoje fungovanie vyčlenené v rámci správneho fondu. Je to 3,5 percenta z peňazí, ktoré spravujú.

Zdravotná poisťovňa Union s tým nesúhlasí. "Myslíme si, že nám patrí oprávnený zisk tak, ako ho majú aj ďalšie články v systéme zdravotníctva," informovala hovorkyňa Judita Smatanová. Druhá súkromná poisťovňa Dôvera sa vyjadrí, až keď Zvolenská predloží konečný návrh. Podrobnosti zatiaľ ministerka neprezradila. Zákon chce pripraviť aj napriek tomu, že v minulosti pracovala dva roky v Predstavenstve Dôvery. "Vyplácanie zisku nepatrí do systému solidárneho povinného verejného zdravotného poistenia," povedala pre HN.

Súkromné zdravotné poisťovne zažalovali Slovenskú republiku na medzinárodnom arbitrážnom súde, ktorý však rozhodol, že nie je kompetentný v tejto veci rozhodovať. Procesy tak pokračujú na domácich súdoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:21