StoryEditor

Problém, ktorý môže položiť vládu

16.05.2011, 17:14

Napätie vyvolala ešte v októbri 2010 kandidatúra dosluhujúceho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorého navrhol poslanec SDKÚ Stanislav Janiš aj poslanec Smeru Mojmír Mamojka. Ostatné koaličné strany chceli za generálnu prokurátorku Evu Mišíkovú.

Iveta Radičová pohrozila odchodom z funkcie, ak bude Dobroslav Trnka opätovne zvolený za generálneho prokurátora. Odchodom z funkcie premiérka pohrozila len štyri mesiace po vytvorení vlády.

Podľa oficiálnych výsledkov neuspel v prvom kole ani jeden z kandidátov na post generálneho prokurátora. Ani jeden z trojice Dobroslav Trnka, Eva Mišíková a Ján Hrivnák, ktorý nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Prvé kolo prebiehalo 03.11.2010.

Ani druhé kolo tajnej voľby (7. decembra 2010) generálneho prokurátora sa nevydarilo. Koaličné strany deň predtým na tlačovej besede avizovali, že dnešnú voľbu generálneho prokurátora zablokujú. A skutočne sa tak aj stalo. Ani kandidát koalície, Jozef Čentéš, ani kandidát opozície, Dobroslav Trnka, nezískali dostatočný počet hlasov. Na tajnú voľbu generálneho prokurátora bolo spolu vydaných 150 lístkov. Za Dobroslava Trnku hlasovalo 71 poslancov, Jozef Čentéš nedostal ani jeden hlas. 79 poslancov nevolilo.

Koalícia 5. apríla 2011 odhlasovala verejnú voľbu generálneho prokurátora.

20. apríla 2011 Ústavný súd rozhodol, že voľba generálneho prokurátora sa bude opakovať. Podľa nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Dobroslava Trnku. ÚS v odôvodnení uvádza, že NR SR extrémne a teda ústavnoprávne neudržateľným spôsobom zasiahla do ústavného princípu tajného hlasovania a to tým, že ho počas volieb GP v decembri 2010 nedostatočne zabezpečila a negarantovala jeho ústavne komfortný priebeh. Predseda senátu ÚS Peter Brňák zdôraznil, že dodržiavanie princípu tajného hlasovania, teda skutočnosti, že nikto nemôže zistiť, ako jednotliví hlasujúci hlasovali, je povinnosťou, nie právom.

Jozef Čentéš sa vzdal kandidatúry na post generálneho prokurátora v dôsledku podozrení, ktoré sa vynorili po minulej tajnej voľbe. Urobil tak 13.05.2011. V utorok, 17.05. 2011 v opakovanej tajnej voľbe generálneho prokurátora ostáva teda iba jeden kandidát Dobroslav Trnka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:38