StoryEditor

Zistenie HN: Policajti a vojaci odpracujú viac

30.07.2012, 00:00
Policajti a vojaci by mali mať nárok na dôchodky až o desať rokov neskôr ako v súčasnosti.

Policajti a vojaci by mali mať nárok na výsluhové dôchodky až o desať rokov neskôr ako v súčasnosti. Rezorty vnútra a obrany s odbormi rokujú o tom, že sa posunie hranica počtu odslúžených rokov. Dnes môžu žiadať o výsluhovú penziu po 15 rokoch služby.

Hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga pre HN potvrdil, že sa uvažuje o predĺžení, pričom tento krok sa im javí ako najefektívnejší v kombinácii s úpravou výšky odvodov zo mzdy vojakov a so zavedením odvodu z výsluhového dôchodku. Konkrétnejší bol šéf policajných odborov Miroslav Litva. „Diskutujeme o hranici 25 rokov.“

K zmene, ktorá má platiť od januára, vláda Robetra Fica plánuje pristúpiť z dôvodu, že systém vyplácania výsluhových dôchodkov je neudržateľný. „Ak s ním veľmi rýchlo nezačneme niečo robiť, o pár rokov už jednoducho nebude z čoho dôchodky vyplácať,“ uviedol Vanga. Vojakom totiž na účet, z ktorého sa vyplácajú ich dôchodky, nateká každoročne z odvodov 60 miliónov eur, štát im však musí dať o 100 miliónov eur viac.

„Je to jedna z podmienok udržateľnosti a stabilizácie osobitného systému sociálneho zabezpečenia,“ hovorí na margo zmien aj odborár Litva. Štát by nimi mal ušetriť desiatky miliónov eur. Priemerný výsluhový dôchodok policajta je dnes 620 eur, vojaka 800 eur.

O tom, či by sa táto zmena týkala aj už pracujúcich policajtov, sa podľa Litvu diskutuje. „Je to ešte otvorená otázka.“ Zmena sa podľa neho však určite nedotkne expolicajtov, ktorí už v súčasnosti spĺňajú nárok na poberanie výsluhového dôchodku.

Rezort vnútra nechcel informácie o plánovaných zmenách zatiaľ oficiálne komentovať. „Ministerstvo zverejní detailné informácie o zmenách v sociálnom zabezpečení až v medzirezortnom pripomienkovom konaní, pravdepodobne v druhej polovici augusta,“ odkázala Alena Koišová z tlačového odboru.

Policajti a vojaci môžu byť dnes v aktívnej službe len do 55 rokov života. Odbory sa v rámci rokovania pokúšajú túto hranicu zrušiť, aby policajti mohli pracovať dlhšie. „Rokuje sa o tom,“ potvrdil Litva, podľa ktorého sa táto podmienka využívala skôr proti policajtom, ktorí ešte boli schopní služby.

Špeciálny odvod pre dôchodcov
Ďalšou zásadnou zmenou vo výsluhových dôchodkoch by malo byť zavedenie špeciálneho odvodu, ktorý budú z dôchodkov platiť samotní expolicajti a exvojaci. Ten by sa mal pohybovať na úrovni desať percent. Pri priemernom dôchodku bývalých policajtov vo výške 620 eur by tak policajt na dôchodku mohol prísť mesačne o 62 eur.

Šéf policajných odborov Litva označil túto alternatívu za „vysoko pravdepodobnú“.

Prispejú aj policajti v službe
Do systému výsluhových dôchodkov začnú zrejme platiť viac aj súčasní policajti a vojaci. „Hovoríme tiež o zvýšení odvodov aktívnych policajtov. Pravdepodobne o dve percentá,“ potvrdil Litva. Policajti a vojaci dnes odvádzajú na výsluhové dôchodky zo svojho platu päť percent. Po novom by sa mohol tento odvod zvýšiť na sedem percent. Ďalších 17 percent za nich odvádza zamestnávateľ, teda štát. Tomu by sa po zmene mali zvýšiť odvody o tri percentá.

Prezident Zväzu vojakov Michal Bohunický sa odmietol k zmenám vo výsluhových dôchodkoch vyjadriť s tým, že nemá dosť informácií. „Sú to také závažné veci a naberá to taký rýchly spád, že vyjadrenia bez analýzy by mohli byť neuvážené.“

Litva zmeny vo vyplácaní dôchodkov podporuje. Zdôrazňuje však, že na stabilizácii sa musia podieľať všetky zainteresované zložky – teda zamestnávateľ, policajti v aktívnej službe, ako aj dôchodcovia. „Každá z nich sa musí zapojiť a každú to musí niečo stáť. Na konci by však mal byť poriadok v tom, že systém bude vyvážený.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:13