StoryEditor

Učitelia budú opäť štrajkovať

16.10.2012, 00:00
Kam s deťmi, keď budú školy zavreté? Túto otázku si budú klásť rodičia po 26.novembri.

Kam s deťmi, keď budú školy zavreté? Túto otázku si budú klásť rodičia po 26. novembri, a zrejme nielen jeden deň. 

Odborári chcú totiž v poslednom novembrovom týždni školy zavrieť až dovtedy, kým vláda nezvýši platy v školstve o desať percent.

„Neviem, čo budem robiť s deťmi, v novembri máme veľmi veľa práce, takže si nemôžem vziať ani dovolenku,“ hovorí Lýdia Valentovičová, ktorá pracuje v internetovom kníhkupectve. Učitelia by mali podľa nej vziať vládou ponúkaných päť percent. „Dopriala by som im viac, ale my ostatní teraz tiež nerátame s vyššími platmi,“ dodáva.

Premiér Robert Fico už odborárom odkázal, že im rozumie, ale nemá pre nich peniaze. „Naša snaha vyhovieť oprávneným požiadavkám učiteľov je limitovaná medzinárodnými záväzkami šetriť.“

Len na výstavbu Národného futbalového štadióna či štátny dopravný informačný servis však chce štát vynaložiť zhruba 200 miliónov eur.

„Našťastie som na materskej dovolenke, takže mi to nenarobí až také veľké problémy, inak by som syna dala k babke, prípadne by sme sa dohodli s kamarátkou na striedavej opatere,“ hovorí mama druháka na základnej škole Mária Laceková z Prešova.

Odborári plánujú školy zavrieť v čase, keď bude parlament rozhodovať o štátnom rozpočte. „Chceme dosiahnuť najmenej desaťpercentné zvýšenie taríf zamestnancov v školstve na budúci rok,“ tvrdí odborársky boss Ján Ondek. Ide o zvýšenie mesačných platov o 50 až 70 eur v prípade základných platov pedagógov, obslužný personál na školách by si prilepšil o 25 až 80 eur.

Vláda: Šetríme
Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) učiteľov upozornil, že rozpočet na budúci rok počíta s poklesom miezd úradníkov o päť percent, zatiaľ čo pracovníci v školstve by si mali o päť percent prilepšiť. „Tento návrh odráža reálne možnosti, v akých sa Slovensko nachádza,“ vyhlásil. Hovorí tiež, že počet učiteľov neklesá rovnako rýchlo ako počet žiakov.

Podľa rezortu ministerstva financií vlani pripadlo na základných a stredných školách 11,5 žiakov na jedného pedagogického pracovníka. Platy učiteľov by podľa Kažimíra mohli narásť na požadovaných 1,2 násobok priemeru v ekonomike už na budúci rok „stačí prepustiť 4 000 pedagógov.“ Ministerstvo školstva v súčasnosti chystá analýzu málotriednych základných škôl s cieľom ušetriť.

Minulý týždeň ponúkol odborárom balík 60 miliónov eur, ktoré by mali ísť na vyššie platy učiteľov. Odborárom to však nestačí, namietajú aj to, že peniaze nie sú určené na zvýšenie tabuľkových platov, zakotvených v zákone. „Som naďalej presvedčený, že návrh súvisiaci so zvýšením miezd bol realistický a zohľadňoval finančné možnosti krajiny v čase nevyhnutnej konsolidácie verejného rozpočtu,“ hovorí minister Čaplovič.

Preplatiť mzdy

„Máme na stretnutia viac ako mesiac, takže predpokladám, že budeme úspešní v rokovaniach,“ hovorí Ondek. Odborári súčasne vyzvali predsedu parlamentu Pavla Pašku a prezidenta Ivana Gašparoviča, aby im pomohli pri presadzovaní zvýšenia financií pre školstvo. „Nevieme, dokedy bude štrajk trvať, o tom bude v priebehu štrajku rozhodovať predsedníctvo odborového zväzu ako centrálny štrajkový výbor,“ tvrdí Ondek. „Uvedomujeme si pritom, že platy učiteľov sú nízke a ak by štrajkovali napríklad týždeň, prísť o štvrtinu príjmu by ich dostalo do ťažkej finančnej situácie.“

Líder Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi je radikálnejší. Od vlády požaduje aj preplatenie miezd počas štrajku a zvýšenie tarifných platov o polovicu v piatich po sebe idúcich rokoch.

„A všetko, samozrejme, len písomne,“ burcuje odborárov a učiteľov. Sebelédi pred rokom zozbieral 50-tisíc podpisov pod petíciu za zlepšenie postavenia učiteľov. Štrajk podporuje aj Slovenská komora učiteľov. „Je to správne rozhodnutie,“ vyhlásila Helena Barancová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:59