StoryEditor

Trenčín zasype "Cellerovu jamu"

28.09.2012, 12:21
Autor:
TASRTASR

Jamu, ktorá niekoľko rokov hyzdí priestranstvo pri bývalom Dome armády v Trenčíne, už onedlho zahrabú. Vyplýva to z rozhodnutia Krajského stavebného úradu v Trenčíne, ktorý potvrdil zrušenie stavebného rozhodnutia pre spoločnosť Tatra Real Trade.

"Krajský stavebný úrad v Trenčíne potvrdil rozhodnutie stavebného úradu v Trenčíne o zrušení stavebného povolenia na podzemnú parkovaciu garáž. Náhradu preukázaných nákladov na prípravu a uskutočňovanie stavby, na ktorú bolo zrušenie stavebné povolenie, si stavebník (Tatra Real Trade -- pozn. TASR), uplatní do šiestich mesiacov na Pamiatkovom úrade Slovenskej republiky v Bratislave," informoval prednosta Krajského stavebného úradu v Trenčíne Milan Petrík sa tým, že proti rozhodnutiu neexistuje odvolanie a účinnosť nadobúda dňom doručenia všetkým účastníkom konania.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka je to pre mesto skvelá správa a jamu by mohli zasypať do konca októbra. Zatiaľ nedokázal odhadnúť náklady na zasypanie jamy, predpokladá, že sa môžu pohybovať od 5000 do 20.000 eur. "Je to po 20 mesiacoch tvrdej práce tá najlepšia správa, nevylučujem, že na zahrabanie jamy sa nám podarí nájsť aj sponzorov. Z priestoru, ktorý traumatizoval mesto niekoľko rokov, by sme chceli urobiť oddychovú zelenú zónu s lavičkami, prípadne miesto, kde by sa mohli konať farmárske trhy," uzavrel Rybníček.

Jama pri bývalom Dome armády v Trenčíne hyzdí centrum mesta už od roku 2008. Vznikla ešte za bývalého primátora Trenčína Branislava Cellera. Spoločnosť Tatra Real Trade plánovala na mieste dnešnej jamy postaviť podzemné garáže a na povrchu polyfunkčný objekt. Počas zemných prác objavili asi v dvojmetrovej hĺbke pravdepodobne predsunuté opevnenie hradu zo 17. storočia, ministerstvo kultúry vyhlásilo nález za národnú kultúrnu pamiatku. Tatra Real Trade od projektu odstúpil, avšak požadoval od mesta odškodné viac ako 1,23 milióna eur. Okresný súd v Trenčíne rozhodol 20. júna tohto roku o tom, že mesto sumu spoločnosti vyplatiť nemusí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:51