StoryEditor

Ako sa vyvíjal predaj pozemkov pod PKO

05.12.2011, 16:07
Autor:
TASRTASR

Na pojednávaní o platnosti právnych úkonov spojených s búraním Parku kultúry a oddychu (PKO) medzi žalovaným mestom Bratislava a žalujúcou firmou Henbury Development vyniesli dnes rozsudok na Okresnom súde Bratislava I. Mesto súd prehralo. Zmluva o spolupráci medzi oboma stranami je platná. Sudkyňa dala rozsudkom za pravdu investorskej firme.

Výberová chronológia udalostí súvisiacich s predajom pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu a osudom samotného PKO:

 

30. júna 2005 - Poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli, že mesto Bratislava predá pozemky v areáli Parku kultúry a oddychu (PKO). Pozemky s rozlohou vyše 13 tisíc štvorcových metrov predalo mesto spoločnosti Henbury Development, s.r.o. za takmer 281 miliónov korún. Spoločnosť tu chcela investovať do projektu revitalizácie dunajského nábrežia s cieľom vybudovať multifunkčné rezidenčné centrum s mestskou polyfunkciou. Mesto predalo aj pozemky priamo pod budovami PKO, spoločnosti Henbury malo za ich užívanie platiť korunu ročne.

 

5. júla 2005 - Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím poslancov mestského zastupiteľstva v Bratislave predať pozemky pod PKO. Mesto podľa nich predalo pozemky na lukratívnom území pri nábreží vopred vybranému záujemcovi bez vyhlásenia verejnej súťaže.

 

14. júla 2005 - Primátor Andrej Ďurkovský sa ohradil voči tomu, že by poslanci predajom pozemkov v areáli a pod PKO porušili pravidlá.

 

2. júna 2006 - Henbury Development uzatvorila s Hlavným mestom zmluvu o spolupráci pri búraní PKO. Zaviazala sa na vlastné náklady zabezpečiť asanačné práce.

 

6. septembra 2006 - Bratislavský magistrát informoval o tom, že PKO by mali zbúrať najskôr v roku 2009, dovtedy by jeho priestory mali aj naďalej slúžiť kultúrnym podujatiam. Budúcim sídlom zariadenia typu PKO sa mala stať zrekonštruovaná bývalá budova admirality a nová hala na bratislavskom nábreží neďaleko novostavby Slovenského národného divadla(SND), v novom mestskom centre Eurovea.

 

29. októbra 2008 - Občianski aktivisti požiadali zaradiť bratislavský PKO do zoznamu pamätihodností hlavného mesta.

 

marec 2009 - Henbury Development vypovedalo mestu nájomnú zmluvu s cieľom upozorniť na závažnosť situácie a aby prinútilo mesto k riešeniu.

 

24. marca 2009 - Primátor Andrej Ďurkovský oznámil, že mesto Bratislava zvažuje spätné odkúpenie pozemkov pod PKO.

 

8. apríla 2009 - Primátor Ďurkovský oznámil, že je pre neho neprijateľná suma 24,7 mil. eur (744 miliónov Sk), ktorú investor požadoval za spätný predaj pozemkov pod PKO. Naďalej deklaroval záujem mesta o pozemky.

 

14. apríla 2009 - Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala búrať PKO na bratislavskom nábreží. Búranie neskôr na nátlak mesta prerušila do 15. apríla s podmienkou, že docieli predĺženie búracieho povolenia, ktoré malo platiť do 19. apríla.

 

15. apríla 2009 - Mesto Bratislava požiadalo staromestský stavebný úrad o vydanie rozhodnutia, ktorým by sa posunul termín ukončenia búracích prác objektu PKO z 19. apríla 2009 na koniec roka 2011. Starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Andrej Petrek rozhodnutie podpísal a predĺžil tak termín ukončenia búracích prác v areáli PKO do 31. decembra 2011.

 

17. apríla 2009 - Iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) požiadala primátora Andreja Ďurkovského, aby podnikol všetky dostupné kroky na vyvodenie právnej zodpovednosti voči investorovi Henbury Development. Výzvu podpísali aj známi ekológovia Mikuláš Huba, Katarína Šimončičová a Ľubica Trubíniová.

 

2. júla 2009 – Poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli, že mesto Bratislava neodkúpi pozemky pod PKO od súkromnej spoločnosti za 24,7 milióna eur (744 miliónov Sk). Majiteľom pozemkov je spoločnosť Henbury Development, s.r.o. Budova PKO patrí mestu a hala je majetkom V.K.P., a.s.

 

5. augusta 2010 – Občianski aktivisti z iniciatívy BAO poslali listy novým predstaviteľom vlády a parlamentu s výzvou podporiť záchranu PKO pri Dunaji. Pripomenuli, že petíciu za jeho zachovanie podpísali dvaja z troch najvyšších slovenských ústavných činiteľov – premiérka Iveta Radičová a predseda parlamentu Richard Sulík.

 

27. januára 2011 - Úrad boja proti korupcii začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

 

8. februára 2011 - Mesto Bratislava poslalo investorovi Henbury Development žiadosť o vydanie objektu Parku kultúry a oddychu (PKO) späť do správy mesta.

 

11. februára 2011 - Developér - holding J&T Real Estate potvrdil, že zvažuje podanie žaloby ak bude nútený vrátiť objekt Parku kultúry a oddychu (PKO) samospráve.

 

28. apríla 2011 - Bratislavský primátor Milan Ftáčnik požiadal investora Henbury Development, majiteľa pozemku pod PKO, o odklad podania žaloby do konca júna 2011.

 

25. mája 2011 - Spoločnosť Henbury Development prostredníctvom svojich advokátov podala na Bratislavu tri žaloby. V nich od hlavného mesta požaduje celkovú čiastku viac ako 30 miliónov eur. Finančnú čiastku 28 miliónov eur žiada investor projektu na nábreží Dunaja v súvislosti s náhradou škody a ušlého zisku, ktoré zapríčinilo údajne porušenie platných zmlúv. Ďalších 2.349.437 eur požaduje Henbury Development zaplatiť za neoprávnené užívanie pozemkov vo vlastníctve spoločnosti, ku ktorému malo dochádzať zo strany mesta. Súčasťou žaloby je aj žiadosť o určenie platnosti zmluvy o spolupráci a preberacieho protokolu a ich dodatkov, ktorými sa malo hlavné mesto zaviazať k zabezpečeniu zbúrania PKO na náklady spoločnosti.

 

26. mája 2011 - Na Okresný súd Bratislava I. boli doručené žaloby majiteľa pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu (PKO) Henbury Development proti mestu Bratislava. Firma ich podala prostredníctvom advokátov.

 

1. júna 2011 - Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá vyjadrili znepokojenie v súvislosti s rozhodnutím spoločnosti Henbury Development podať na Bratislavu tri žaloby, v ktorých požaduje odškodné viac ako 30 miliónov eur.

 

3. júna 2011 - Investor Henbury Development vypracoval a prezentoval tri varianty návrhov na riešenie budúcej podoby Parku kultúry a oddychu na dunajskom nábreží. Investor Henbury Development vyhlásil, že je pripravený poskytnúť ich verejnosti aj poslancom.

 

10. novembra 2011 - Na Okresnom súde Bratislava I sa začalo pojednávanie o platnosti právnych úkonov spojených s bratislavským Parkom kultúry a oddychu (PKO). Ide o spor súkromnej firmy Henbury Development a mesta - konkrétne o zmluvu o spolupráci z júna 2006 v znení dodatkov medzi mestom a firmou Henbury Development, s.r.o., o súčinnosti pri búraní PKO a o preberací protokol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:17