StoryEditor

Černák čelí pred súdom obžalobe z vraždy

26.01.2010, 12:49
Autor:
TASRTASR

Na Okresnom súde v Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým najobávanejším mužom slovenského podsvetia Mikulášom Č., ktorý je obžalovaný zo zosnovania a riadenia vraždy Miroslava Vlčeka z Telgártu.

Vlček bol majiteľom baru v spomínanej obci a ako svedok vypovedal v procese objasňovania trestného činu, za ktorý stíhali začiatkom 90. rokov, dnes už nebohého brata Mikuláša Č., Vladimíra. Podľa obžaloby k usmrteniu Vlčeka malo dôjsť v roku 1993 "v presne nezistenom čase a na nezistenom mieste".

Svedkami pri vyšetrovaní tohto prípadu sú bývalý spoločník obžalovaného Miloš K. a Milan R., ktorý vypovedal proti obžalovanému aj v inom procese. Poškodeného mali podľa záverov vyšetrovania najskôr vylákať z domu, odviesť autom na Pusté pole, kde sa zdržiavali aj ďalšie osoby vrátane Mikuláša Č. Na skutku sa mali podieľať dnes už nebohí Alojz Házy, Gustáv Slivenský a Jozef Burger. Po zastrelení Vlčeka mali páchatelia telo obete zakopať niekde na neznámom mieste v lokalite Liptovskej Tepličky. Napriek niekoľkoročnému pátraniu sa však dodnes nenašlo.

V úvode pojednávania obhajoba požiadala súd, aby uznesením rozhodol o zastavení trestného stíhania. Senát však rozhodol, že nejde o návrh, o ktorom by sa malo rozhodovať uznesením. Obhajca následne podal námietku voči zaujatosti predsedu i ostatných členov senátu. Súd o nej rozhodoval a nakoniec prijal uznesenie, že nikto z členov senátu nebude vylúčený z trestného konania, pretože na to nie sú dôvody. Obžalovaný voči rozhodnutiu podal sťažnosť, rozhodne o nej krajský súd.

Dohodu o vine a treste dnes prokuratúra i obžalovaný odmietli a preto pojednávanie pokračovalo výsluchom Mikuláša Č. Ten niekoľkokrát uviedol, že je nevinný, poškodeného vraj nepoznal a osobne sa s ním nikdy nestretol. Poznal len jeho manželku, ktorá pochádzala z Telgártu, kde sa narodil. Upozorňoval, že niektoré osoby spájané s týmto trestným činom v roku 1993, kedy malo k vražde dôjsť, ešte nepoznal. Konštatoval, že svedkov, ktorí proti nemu vypovedajú nepovažuje za dôveryhodných.

Prokuratúra obžalobu na Mikuláša Č. podala pred rokom na Okresný súd v Prešove. Ten však z dôvodu miestnej príslušnosti vec postúpil Okresnému súdu v Banskej Bystrici. Ani ten však žalobu z dôvodu nepríslušnosti neprijal. O konaní procesu na prešovskom okresnom súde nakoniec rozhodol Najvyšší súd SR.

Mikuláša Č. Okresný súd v Prešove začiatkom novembra minulého roka uznal vinným z niekoľkých vrážd a odsúdil ho na doživotný väzenie. Obžalovaný sa voči rozsudku odvolal a momentálne sa spis nachádza na príslušnom Krajskom súde.

01 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 02 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti 03 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 04 - Modified: 2024-03-05 13:41:46 - Feat.: - Title: V Prešove vybudujú nový most, bude sa podobať na bratislavský Most Apollo 05 - Modified: 2024-03-05 13:16:22 - Feat.: - Title: Prešovský mestský poslanec Dupkala dostal za korupciu päť rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:02