StoryEditor

Právnička s Gorilou v pozadí chce byť sudkyňou

06.02.2013, 23:00

Blízki spolupracovníci štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej usilujú o sudcovskú kariéru. HN v utorok informovali o riaditeľke Jankovskej kancelárie Zuzane Maruniakovej, ktorá sa prihlásila do výberového konania na sudcu Okresného súdu Bratislava V. O talár má záujem i riaditeľka sekcie právnych služieb Denisa Cviková.

Ako (ne)odmietnuť klienta
Cviková sa nedávno uchádzala o voľné miesto na Okresnom súde Bratislava I. Na konkurz neprišla. Teraz mieri na súd do Nových Zámkov, ten bude sudcu vyberať budúci utorok. Kariére Cvikovej na ministerstve predchádzalo polročné pôsobenie v dozornej rade firmy Zoltána Vargu, majiteľa odpočúvaného bytu, v ktorom sa údajne stretával finančník Penty Jaroslav Haščák s politikmi.

Do HM Investu prišla vlani v januári, keď už Gorila rezonovala v médiách. Dozor robila aj vo Vargovej spoločnosti Guaranty Invest. "Advokát nemôže odmietnuť klienta z iných ako zákonných dôvodov," vraví Cviková, že sa v HM Investe ocitla v súvislosti s jej advokátskou praxou. Za nemenovanú účtovnícku firmu tu vraj riešila právny problém. "V súvislosti s touto právnou pomocou som sa dostala k členstvu v dozornej rade na preklenutie určitej krátkej doby."

Bez prístupu
"Ak by vo výberových konaniach uspeli, bude to pre mňa znamenať len toľko, že som si zvolila ako svojich spolupracovníkov kvalitných ľudí," nepovažuje za nevhodné snahy podriadených štátna tajomníčka Jankovská. Neprekáža jej ani pôsobenie Cvikovej v HM Investe. Vraví, že o ňom nevedela.

Podobne ako Maruniaková ani Cviková nevidí dôvod, prečo by mala byť zvýhodnená oproti iným uchádzačom. Vraví, že zo svojej pozície nemá prístup k neverejnej časti databáz, z ktorých sa v deň výberového konania žrebujú konkrétne zadania pre uchádzačov. Výber sudcu je navyše podľa nej v réžii príslušného súdu. Ten je však od ministerstva závislý v tom, či mu pridelí voľné miesto.

Traja z piatich členov výberovej komisie sú potom nominanti vládnej strany (dvoch nominuje minister, jedného parlament). Jankovská vraví, že voľné miesta nemôžu prideľovať svojvoľne. Otázku politizácie výberu sudcov vyriešil minister spravodlivosti Tomáš Borec tak, že do databázy členov komisií menoval ľudí na základe odporučenia sudcovských samospráv.

Kým Maruniaková bola desať rokov vyššia súdna úradníčka a justičná čakateľka, Cviková má za sebou advokátsku kariéru. Minister pri nástupe do funkcie povedal, že by si ako advokát s dvadsaťročnou praxou nedovolil prísť na výberové konanie na sudcu. "Na tomto postoji nič nemením," uviedol včera.

"Trvám na tom, že popri systéme otvorených výberových konaní by sa mal obnoviť systém vzdelávania budúcich kandidátov na sudcov," vraví Borec. Znovu zavedenie justičných čakateľov sľubuje Smer v programovom vyhlásení. Podľa štátnej tajomníčky nepôjde len o čiastkové úpravy, ale o komplexnú zmenu statusových sudcovských zákonov.
Ľuboš Kostelanský

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:11