StoryEditor

SaS ustúpila. Krnáč už neponúkne

20.09.2012, 00:00
Voľba šéfa NKÚ. SaS vyberá nového kandidáta na predsedu, Krnáč sa po neúspechu stiahol.

Šéfom Najvyššieho kontrolného úradu sa kandidát SaS Kamil Krnáč definitívne nestane. Po tom, ako neuspel v utorok ani v druhej voľbe, rozhodol sa z boja o post stiahnuť. „Spôsob, akým strana Smer-SD vystupuje v otázke voľby predsedu NKÚ, je dôkazom toho, že Robert Fico robí všetko pre to, aby ovládol všetky ústavné inštitúcie,“ povedal Krnáč s tým, sa odmieta podieľať na takejto politickej hre. Liberáli majú o post záujem aj naďalej, nového kandidáta ešte nevybrali.

Vládny Smer prisľúbil, že kontrolný úrad pripadne opozícii a podporí kandidáta, ktorého navrhne opozícia.

Opozičné strany deklarovali, že Krnáč je ich spoločným kandidátom. Už v prvej voľbe sa však ukázalo, že ho nepodporili ani všetci opoziční poslanci. Podobný scenár sa opakoval aj v druhej voľbe, keď Krnáč získal iba 63 hlasov z prítomných 148 poslancov.

Nikto sa neprizná
Každá z opozičných strán však tvrdí, že jej poslanci za Krnáča hlasovali. „Nemám dôvod neveriť mojim poslancom, že nehlasovali tak, ako sme sa dohodli a dohoda bola podporiť Krnáča,“ povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Trochu inak to vidí šéf obyčajných Igor Matovič. Ten má vraj tip na dve opozičné strany, ktoré mohli pri hlasovaní porušiť dohodu. V tejto voľbe verí vraj len jeho poslancom a zástupcom SaS. Podraz podľa neho mohli urobiť politici, ktorí sú v politike už dlho: „Môže to byť dopredu dohodnutý scenár, že takto to bude fungovať a potom oni prídu ako spasitelia, a povedia, že SaS nie je schopná dať kandidáta, ponúknu ho oni a ten bude akoby zázrakom zvolený.“

Desať hlasov od Smeru
Smer tvrdí, že v druhej voľbe dal Krnáčovi desať hlasov, čo by mu spolu so 67 hlasmi opozície na zvolenie stačilo. „Povedali sme si, že už nebudeme ďalej traumatizovať úrad, či bude, alebo nebude mať predsedu. My sme dohodu dodržali,“ uviedla pre HN podpredsedníčka parlamentu a zároveň šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková.

Problémom je, že keď Smer presadil tajnú voľbu, nedá sa overiť, či Krnáčovi skutočne desať hlasov jeho poslanci dali. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) neverí, že Smer desať hlasov Krnáčovi skutočne dal. Tajná voľba je podľa neho jasným dôkazom, že Smeru nešlo o čistý úmysel. „Robert Fico robí všetko pre to, aby jeho vláda jednej stany nepodliehala kontrole,“ myslí si Štefanec. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:51